Piatok, 3. máj 2024
Oblačno  14,6 °C
Mimoriadne správy

Aktualizované: Tréner Kozák zverejnil nomináciu na Dánsko a Ukrajinu, do národného tímu sa vracia Weiss

 Webnoviny  27. august 2018  298  
Aktualizované: Tréner Kozák zverejnil nomináciu na Dánsko a Ukrajinu, do národného tímu sa vracia Weiss


  • aktualizované 27. augusta, 15:27


BRATISLAVA 27. augusta (WebNoviny.sk) - V nominácii slovenskej futbalovej reprezentácie na septembrové stretnutia proti výberom Dánska a Ukrajiny figuruje trio brankárov, po deväť obrancov a stredopoliarov či trio útočníkov.

Tréner výberu SR Ján Kozák nomináciu oznámil v pondelok popoludní. Slováci v stredu 5. septembra o 20.45 h absolvujú v Trnave v prípravný duel proti výberu Dánska, o štyri dni neskôr v Ľvove (15.00 h SELČ) odohrajú súboj proti domácim Ukrajincom v Lige národov.

Nechýba Hamšík aj Škrtel


Pre futbalistov Slovenska to budú piate a šieste vystúpenie v tomto kalendárnom roku, doterajšia bilancia je priaznivá (2 - 1 - 1 , skóre 7:6). V prvom súboji roka si hráči A-tímu SR v semifinále turnaja o Kráľovský pohár (King´s Cup) v Thajsku poradili 22. marca so Spojenými arabskými emirátmi (2:1), o tri dni neskôr vo finále podujatia v Bangkoku zdolali aj domáci výber Thajska 3:2.

Odporúčame:
Najvyššia slovenská futbalová súťaž pokračuje pod názvom Fortuna liga, silný sponzor je dôležitý

V prvom domácom dueli v roku 2018 futbalisti Slovenska 31. mája remizovali v Trnave s Holandskom 1:1. Dosiaľ jedinú prehru utrpeli 4. júna na neutrálnej pôde vo švajčiarskej Ženeve s účastníkom MS 2018 Marokom - 1:2.

V Kozákovom kádri na Dánsko a Ukrajinu figuruje dovedna 24 hráčov. Nechýbajú opory Marek Hamšík, Martin Škrtel či Peter Pekarík, no ten má problémy s kolenom a jeho štart je otázny. Do národného tímu sa vracia po zranení Vladimír Weiss, dvadsaťosemročný krídelník katarského klubu Al-Gharafa sa naposledy predstavil v najcennejšom drese 8. októbra 2017 v domácom dueli v Trnave proti Malte (3:0) v kvalifikácii MS 2018.

Proti Dánsku víťazstvo aj prehra


Pozvánku od kormidelníka slovenskej reprezentácie na duely s Dánskom a Ukrajinou dostalo aj trio zástupcov slovenskej Fortuna ligy: brankár Michal Šulla zo Slovana Bratislava, z Dunajskej Stredy obranca Ľubomír Šatka a útočník Erik Pačinda. Okrem Šullu si Kozák vybral aj gólmanov Martina Dúbravku z anglického Newcastlu United a Matúša Kozáčika z Plzne.

Odporúčame:
Ďalšia veľká pocta pre Hamšíka, stal sa čestným občanom mestečka Castel Volturno

Medzi náhradníkmi figurujú dvaja futbalisti, ktorí v lete z MŠK Žilina prestúpili na Apeninský polostrov. Najlepší strelec uplynulej sezóny Fortuna ligy útočník Samuel Mráz v nedeľu debutoval v Serii A vo farbách Empoli a otvoril si aj strelecký účet v novom tíme, obranca Dávid Hancko rozšíril káder klubu AC Fiorentina.

Slováci proti Dánom nastúpili dvakrát - zhodne v príprave - a na konte majú víťazstvo aj prehru, skóre je mierne priaznivé (4:3). V marci 2011 v Trnave Dáni uspeli 2:1, keď gól SR dosiahol Filip Hološko, o rok neskôr v auguste v Odense Slováci triumfovali 3:1 presnými zásahmi Martina Jakubka, Mareka Hamšíka a Ľubomíra Guldana.

Nepriaznivá bilancia s Ukrajinou


S Ukrajincami sa Slováci dosiaľ stretli šesťkrát, bilancia je mierne nepriaznivá (1-3-2), aj skóre (6:7). Dosiaľ posledná vzájomná konfrontácia sa uskutočnila 10. novembra 2017 v Ľvove, zverenci Jána Kozáka v prípravnom súboji prehrali 1:2, keď hosťujúci tím vtedy poslal do vedenia Lukáš Štetina. Slovensko ani Ukrajina sa nekvalifikovali na tohtoročné letné majstrovstvá sveta do Ruska (14. júna - 15. júla 2018).

Odporúčame:
Pekárik pochválil „Hubka“ a povedal v čom boli Holanďania po prestávke lepší ako Slováci

Slovensku patrí v augustovom vydaní rebríčka krajín Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) 26. miesto (1493 bodov), Dánsko figuruje na 9. pozícii (1580 b.) a Ukrajina na 35. priečke (1468 b.).

Kozák je za Weissa rád


"Nebolo ľahké vybrať hráčov. Niektorí prestúpili a ešte nehrávajú pravidelne. Napokon sa však zrodila nominácia 24 hráčov, ktorí sú na tom najlepšie a pripravení podať čo najlepší výkon v dvojzápase proti Dánsku a Ukrajine. Situácia okolo Pekaríka a jeho kolena je dlhodobo zložitejšia, teraz ešte trénuje individuálne. Aktuálne röntgen už neukázal nič vážne. V závere týždňa sa s ním spojíme aj s jeho klubom a na základe toho prijmeme záver. Brankár Šulla už bol s nami na turnaji v Thajsku, aj neskôr v dvojzápase proti Holandsku a Maroku a boli sme s ním spokojní. V Slovane začal chytať, ale potom prišlo zranenie a chytil sa tam Greif. Má však perspektívu do budúcnosti a popri dvoch skúsených brankároch Kozáčikovi a Dúbravkovi ho použijeme ako tretieho brankára," uviedol k téme nominácia tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák.

Odporúčame:
Hamšík je slovenským futbalistom roka aj štvrťstoročia, do Siene slávy uviedli päticu hráčov

Na otázku, prečo sa útočník Samuel Mráz ocitol len medzi náhradníkmi, J. Kozák odpovedal: "Som veľmi rád, že prestúpil do veľmi silnej talianskej ligy, začal tam hrať a dal aj gól. Spĺňa zrejme najviac kritéria, ktoré máme na mladých hráčov a v pravý čas dostane šancu. Nechceme, aby to bolo predčasné. Zatiaľ bude v nominácii tímu do 21 rokov."

Čo sa týka návratu predtým zraneného krídelníka Vladimíra Weissa, Kozák je rád, že už je v poriadku a strelil už aj dva góly. Vyjadril a aj k Adamovi Nemcovi, čerstvému prírastku v cyperskej najvyššej súťaži. "Mal som s ním rozhovor. Jeho prestup z Rumunska na Cyprus sa zrealizoval len pred dvoma - troma dňami, verím, že sa postupne dostane fyzicky do formy, keď začne hrávať a v reprezentácii bude prínosom," pokračoval Ján Kozák.


Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na septembrové súboje proti výberom Dánska a Ukrajiny:

Brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United/Angl.), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR), Michal Šulla (ŠK Slovan Bratislava)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Erik Sabo (Beitar Jeruzalem/Izr.), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Norbert Gyömbér (AC Perugia//Tal.), Róbert Mazáň (Celta Vigo/Šp.), Ľubomír Šatka (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Milan Škriniar (Inter Miláno/Tal.), Tomáš Hubočan (Olympique Marseille/Fr.), Martin Valjent (RCD Mallorca/Šp.)

Stredopoliari: Stanislav Lobotka (Celta Vigo/Šp.), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Greguš (FC Kodaň/Dán.), Juraj Kucka (Trabzonspor/Tur.), Róbert Mak (Zenit Petrohrad/Rus.), Albert Rusnák (Real Salt Lake/MLS), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Ondrej Duda (Hertha Berlín/Nem.), Vladimír Weiss (Al-Gharafa/Kat.)

Útočníci: Erik Pačinda (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Adam Nemec (FC Pafos/Cyp.), Michal Ďuriš (Anorthosis Famagusta/Cyp.)

Náhradníci: Marek Rodák (Rotherham United/Angl.), Martin Polaček (PFK Levski Sofia/Bul.) - Lukáš Pauschek (FK Mladá Boleslav/ČR), Denis Vavro (FC Kodaň/Dán.), Lukáš Štetina (AC Sparta Praha/ČR), Tomáš Huk (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Filip Kiss (Al-Ittifaq/Saudská Arábia), Róbert Pich (Slask Vroclav/Poľ.), Matúš Bero (Vitesse Arnhem/Hol.), Adam Zreľák (1. FC Norimberg/Nem.), Samuel Mráz (FC Empoli/Tal.), Boris Sekulič (CSKA Sofia/Bul.),

Realizačný tím:
Tréner: Ján Kozák, asistent trénera: Štefan Tarkovič, tréner brankárov: Miroslav Seman, kondičný tréner: Martin Rusňák, videoanalytik: Michal Slyško, kustódi: Ján Beniak, Michal Beseda, lekári: Vladimír Pener, Ján Baťalík, fyzioterapeuti: Marián Drinka, Peter Hečko, masér: Mário Prelovský, technický vedúci: Róbert Tomaschek



Viac k témam: Dánsko, Ján Kozák, Marek Hamšík, Martin Škrtel, Ukrajina
Zdroj: Webnoviny.sk - Aktualizované: Tréner Kozák zverejnil nomináciu na Dánsko a Ukrajinu, do národného tímu sa vracia Weiss © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.