Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Zomrel švédsky umelec Lars Vilks, preslávili ho karikatúry proroka Mohameda

 Webnoviny   4. október 2021  275  
Zomrel švédsky umelec Lars Vilks, preslávili ho karikatúry proroka Mohameda

4.10.2021 (Webnoviny.sk) - Švédsky umelec Lars Vilks, ktorý žil pod policajnou ochranou pre publikované karikatúry proroka Mohameda, zomrel v nedeľu pri dopravnej nehode. Informovali o tom viaceré švédske médiá.

Pri havárii sa údajne zrazilo nákladné auto s civilným policajným autom, v ktorom cestoval Vilks spoločne s policajnou ochrankou. Podľa švédskej tlačovej agentúry TT cestoval 75-ročný Vilks v aute s dvoma policajtmi. Ako napísal denník Dagens Nyheter, umelcovu smrť potvrdila i jeho partnerka. Príčina nehody je v štádiu vyšetrovania.

Lars Vilks nakreslil karikatúru, na ktorej má Mohamed podobu psa. Karikatúru zverejnil 19. augusta 2007 švédsky denník Nerikes Allehanda a okamžite vyvolala protesty vlád a náboženských predstaviteľov viacerých moslimských krajín. Skice potom zverejnili aj troje dánske noviny, vrátane Berlingske Tidende, ktoré patria k najmasovejším.

Umelcovi sa po zverejnení karikatúr vyhrážali smrťou. Iracká vetva al-Kájdy dokonca vypísala odmenu na hlavu, jej vodca Abú Umar al-Bagdádí vtedy sľúbil odmenu 100 tisíc dolárov tomu, kto ho zabije.

Viac k témam: Dopravná nehoda, Karikatúra, Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Zomrel švédsky umelec Lars Vilks, preslávili ho karikatúry proroka Mohameda © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.