Pondelok, 6. máj 2024
Mimoriadne správy

Zomrel skladateľ Mikis Theodorakis, ktorý skomponoval jeden zo symbolov Grécka

 Webnoviny   2. september 2021  433  
Zomrel skladateľ Mikis Theodorakis, ktorý skomponoval jeden zo symbolov Grécka

2.9.2021 (Webnoviny.sk) - Vo veku 96 rokov vo štvrtok skonal Mikis Theodorakis, ktorý patrí medzi najslávnejších gréckych a európskych hudobných skladateľov 20. storočia. Ako informovala grécka štátna televízia, rodák z ostrova Chios v Egejskom mori odišiel na večnosť vo svojom dome v Aténach.

Theodorakis počas svojej plodnej kariéry, ktorú začal v 17 rokoch, vytvoril pestrú škálu diel. Spomedzi nich najviac vyčnieva kultová pieseň z filmu Grék Zorba (1964), v ktorom hlavnú úlohu stvárnil Anthony Quinn. Skladba v súčasnosti podľa mnohých patrí k najväčším symbolom Grécka.

Theodorakisa si však Gréci pamätajú i pre tvrdohlavý odpor k povojnovému diktátorskému režimu v krajine. Istý čas dokonca musel žiť a tvoriť v exile. Neskôr sa však do Grécka vrátil a v rokoch 1990 - 1992 dokonca zastával post ministra kultúry vo vtedajšej vláde pod vedením Konstantinosa Mitsotakisa, otca súčasného gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa.

Viac k témam: úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Zomrel skladateľ Mikis Theodorakis, ktorý skomponoval jeden zo symbolov Grécka © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.