Piatok, 26. apríl 2024
Slnečno  9,5 °C
Mimoriadne správy

Zomrel Emil Kosír, dlhoročný herec Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene

 Webnoviny  12. marec 2019  363  
Zomrel Emil Kosír, dlhoročný herec Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene

BANSKÁ BYSTRICA 12. marca (WebNoviny.sk) – Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene so smútkom prijalo správu o úmrtí dlhoročného herca Emila Kosíra, ktorý zomrel v pondelok 11. marca vo veku nedožitých 82 rokov.

Posledná rozlúčka


Posledná rozlúčka s hercom, ktorý bol v histórii divadla tiež riaditeľom, umeleckým šéfom a spoluzakladateľom festivalu Zámocké hry zvolenské, sa uskutoční vo štvrtok 14. marca o 14:00 v DJGT vo Zvolene.

Emil Kosír bol neodmysliteľnou súčasťou zvolenského divadla a ostane po ňom citeľné prázdne miesto. Jeho vynikajúca pamäť, spomienky na dejiny divadla, zanietenosť pre umenie a nefalšovaná kolegialita ku každej generácii divadelníkov bude ešte dlho v našich spomienkach,“ uvádzajú o hercovi kolegovia na internetovej stránke divadla.

Emil Kosír


...sa narodil 19. apríla 1937 v Mojmírovciach pri Nitre. Divadlu sa venoval už ako ochotník. Do DJGT nastúpil v roku 1959 a aj po svojom odchode do dôchodku tu hosťoval a intenzívne sledoval jeho dianie.

Vďaka svojim fyzickým dispozíciám presvedčivo stvárňoval komické a tragikomické postavy i postavy v drámach a v rozprávkach.

Pôsobil aj v obľúbenej Divadelnej kapele. V roku 2006 získal Cenu Čestný Motýľ za celoživotný prínos pre DJGT, v roku 2010 Cenu Kvet kultúry a umenia BBSK, v roku 2014 Cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo.


Divadlo pre širokú vrstvu publika


Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene je kultúrnou inštitúciou s bohatou históriou, profesionálnou kvalitou a vysokým umeleckým prínosom.

Pôsobí ako najväčšia kultúrna inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja a je vedené ako repertoárové divadlo orientované na širokú vrstvu publika.

Jeho história sa píše od roku 1949, kedy vzniklo pod názvom Stredoslovenské divadlo a o päť rokov neskôr dostalo meno podľa významného dramatika z neďalekého Tajova.

Viac k témam: Divadlo Jozefa Gregora Tajovského, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Zomrel Emil Kosír, dlhoročný herec Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.