Nedeľa, 5. máj 2024
Slnečno  19,6 °C
Mimoriadne správy

Zomrel džezový pianista Ahmad Jamal, kritici vyzdvihovali jeho „menej je viac“ dynamiku

 Webnoviny  17. apríl 2023  183  
Zomrel džezový pianista Ahmad Jamal, kritici vyzdvihovali jeho „menej je viac“ dynamiku

17.4.2023 (SITA.sk) - Vo veku 92 rokov zomrel uznávaný džezový pianista, skladateľ a kapelník Ahmad Jamal. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na jeho manželku. Príčinou bola podľa jeho dcéry rakovina prostaty.

„Americká klasická hudba“


Ahmad Jamal bol dlhoročným priateľom džezovej ikony Milesa Davisa a ovplyvnil generácie hudobníkov. Bol známy striedmym štýlom hry, medzi tónmi často robil prestávky a kritici vyzdvihovali jeho „menej je viac“ dynamiku. Rodák z Pittsburghu označoval džez za „americkú klasickú hudbu“.

Svoju sedem desaťročí trvajúcu džezovú kariéru odštartoval ešte ako tínedžer. Komerčný úspech mu priniesol album At the Pershing: But Not for Me z roku 1958, ktorý je jednou z najpredávanejších inštrumentálnych nahrávok v dejinách.

Vyslúžil si množstvo ocenení


Spomenutý trubkár Miles Davis raz povedal, že všetka jeho „inšpirácia pochádza od Ahmada Jamala“. Podobne sa okrem iných vyjadrili napríklad aj Herbie Hancock a Keith Jarrett a Jamalov vplyv bol zjavný aj v neskorších desaťročiach, keď jeho klavírne riffy samplovali hip-hopoví umelci vrátane Nasa alebo De La Soul.



Počas svojej kariéry si Jamal vyslúžil množstvo ocenení, vrátane francúzskeho Radu umenia a literatúry (2007) a ceny Grammy za celoživotné dielo v roku 2017.



Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: SITA.sk - Zomrel džezový pianista Ahmad Jamal, kritici vyzdvihovali jeho „menej je viac“ dynamiku © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.