Piatok, 26. apríl 2024
Slnečno  8,5 °C
Mimoriadne správy

Zomrel britský hudobný skladateľ Monty Norman, vytvoril ústrednú melódiu všetkých bondoviek

 Webnoviny  11. júl 2022  175  
Zomrel britský hudobný skladateľ Monty Norman, vytvoril ústrednú melódiu všetkých bondoviek

11.7.2022 (Webnoviny.sk) - Vo veku 94 rokov zomrel britský hudobný skladateľ Monty Norman, ktorý vytvoril ústrednú melódiu filmov o Jamesovi Bondovi.

Podľa vyhlásenia na jeho oficiálnej webstránke, na ktoré sa odvoláva agentúra AP, rodák z Londýna v pondelok podľahol krátkej chorobe.

Skladal hudbu pre muzikály


Norman sa narodil ako Monty Noserovitch 4. apríla 1928. Spočiatku vystupoval s big bandmi, mal varietné vystúpenie s komikom Bennym Hillom, písal skladby pre umelcov ako Cliff Richard a Tommy Steele a skladal hudbu pre divadelné muzikály ako Make Me an Offer, Expresso Bongo, Songbook a Poppy.

Producent Albert Broccoli najal Normana, aby zložil ústrednú melódiu pre prvý film s agentom 007 Dr. No (1962).

Dnes už jednu z najznámejších filmových melódií, ktorá sa objavila vo všetkých 25 bondovkách, založil na hudbe z navrhovaného muzikálového spracovania románu A House for Mr. Biswas V.S. Naipaula, pričom zvuk sitaru vymenil za elektrickú gitaru.


Vyhral súd o autorstvo


Neskôr však producenti najali skladateľa Johna Barryho, aby zvučku prepracoval, v dôsledku čoho si mnohí mysleli, že je jej autorom.

Norman svoje autorstvo obhajoval aj na súde, keď zažaloval noviny Sunday Times za článok z roku 1997, v ktorom sa uvádzalo, že melódiu zložil Barry. V roku 2001 spor vyhral a súd mu vymeral odškodné 30-tisíc libier.

Viac k témam: James Bond, Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Zomrel britský hudobný skladateľ Monty Norman, vytvoril ústrednú melódiu všetkých bondoviek © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.