Streda, 22. máj 2024
Mimoriadne správy

Zomrel akademický maliar Miroslav Cipár, bol jedným zo zakladateľov Verejnosti proti násiliu

 Webnoviny   9. november 2021  271  
Zomrel akademický maliar Miroslav Cipár, bol jedným zo zakladateľov Verejnosti proti násiliu

9.11.2021 (Webnoviny.sk) - Akademický maliar, grafik, ilustrátor a osobnosť slovenskej kultúry a verejného života Miroslav Cipár zomrel v pondelok 8. novembra vo veku 86 rokov v Bratislave. Informovali o tom jeho syn Vlado a dcéra Táňa. Cipár sa narodil 8. januára 1935 vo Vysokej nad Kysucou.

Ústav pamäti národa (ÚPN) na svojom webe uviedol, že Cipár zohral významnú úlohu aj v prelomovom roku 1989, keď bol jedným zo zakladateľov hnutia Verejnosť proti násiliu a aktérov Nežnej revolúcie.

ÚPN doplnil, že umelec stál pri zrode a organizovaní viacerých kultúrnych projektov, ako je napríklad Bienále ilustrácií, Trienále insitného umenia či Bienále Danuvius. V roku 1986 začal pôsobiť ako predseda mestskej organizácie Zväzu výtvarných umelcov.

Vyštudoval slovenský jazyk a výtvarnú výchovu na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a neskôr aj štúdium grafiky a monu­mentálnej maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Viac k témam: Nežná revolúcia, Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Zomrel akademický maliar Miroslav Cipár, bol jedným zo zakladateľov Verejnosti proti násiliu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.