Pondelok, 28. október 2024
Zamračené  14 °C
Mimoriadne správy

Záhada vianočného imela. Magický príbeh o svojráznej chyžnej

 Milan Buno  Včera o 19:10  76  
Záhada vianočného imela. Magický príbeh o svojráznej chyžnej


Stephen King o nej povedal, že „je to najzaujímavejšia a najrozkošnejšia hlavná postava, aká tu dlho nebola.“ Reč je o chyžnej Molly, ktorú poznáme z obľúbenej série Chyžná. Po dvoch knihách prišla krátka pôvabná novela, v ktorej musí vyriešiť úplne novú záhadu.
Záhadu vianočného imela.


Prvého decembra priniesla domov čerstvo odpílený vianočný stromček od Coldwellovcov – poslednej rodiny, v ktorej pracovala ako slúžka. Ten stromček sme ťahali niekoľko poschodí po schodisku až do nášho bytu a ozdobili sme ho girlandou z pukancov a rôznymi ručne vyrobenými ozdobami.


Molly Grayová je svojrázna hlavná chyžná luxusného hotela Regency Grand. Vždy zbožňovala Vianoce a jej milovaná starká dbala, aby boli ich sviatky plné radosti, lásky a tradícií- Preto stratili Vianoce po jej smrti pre Molly čaro. No tentoraz by to malo byť iné – strávi ich so svojím priateľom Juanom Manuelom.


Žijem so svojím milovaným priateľom Juanom Manuelom, vďaka ktorému sa teším zo života. Je ako svetelný maják nádeje a dobrej nálady. Niekedy sa musím uštipnúť. Môj život je taký skvelý, že občas neviem, či je skutočný. A ak je skutočný, bude to tak stále?


Šťastná dvojica rozbaľuje darčeky v starkinom špeciálnom adventnom kalendári a upratuje Mollin byt, až kým necítiť vianočnú atmosféru. Kým však Molly odpočítava dni do odovzdávania darčekov v hoteli Regency Grand, spozoruje na Juanovi Manuelovi niečo zvláštne. Prečo stále rozpráva príbehy o tom, kde bol? Prečo má Molly pocit, že sa okolo nej odohráva čosi neznáme?


Chyžná Molly sa tentoraz vrhne do riešenia svojej najzávažnejšej – a najosobnejšej – záhady. Nevie sa totiž zbaviť zlého pocitu – žeby si opäť zmýlila žabu s princom?


„Molly je výnimočná postava – je inteligentná, nekompromisne úprimná a verne stelesňuje profesionálnu slúžku,“ napísali Bookpage o novinke Záhada vianočného imela.


Milý, láskavý a upokojujúci príbeh, ktorý vás možno spomalí, aby ste si uvedomili, ako žijete a či si to všetko naozaj vychutnávate? Nita Prose spája jemnú detektívku, svoj zmysel pre tajomno so sviatočnou atmosférou...a darí sa jej to.


Znovu som sa ponorila hlboko do myšlienok z minulosti, ktorá už neexistuje. S Juanom prežívam krásne chvíle – práve teraz, v prítomnosti. Sŕkame horúcu čokoládu z pekného vianočného stánku na chodníku. Chcem si vychutnať túto chvíľu, no minulosť ma ťahá dolu, do bahna minulosti. Včerajšok je minulosť, zajtrajšok je budúcnosť, ale dnešok je dar.


Nita Prose zasvätila celý svoj profesionálny život knihám a vydavateľskej činnosti. Začínala ako stážistka a s úsmevom spomína na obdobie, keď kopírovala zredigované rukopisy a ukradomky čítala fascinujúcu konverzáciu redaktora s autorom, ktorá prebiehala po okrajoch stránok. Momentálne je zástupkyňou riaditeľa a šéfredaktorkou vydavateľstva Simon & Schuster v kanadskom Ontariu.


Počas pobytu na londýnskom knižnom veľtrhu sa nečakane vrátila do hotelovej izby a prekvapila tam chyžnú, ktorá vystrašene uskočila do kúta – neviditeľnú osobu, ktorá sa dotýka vašich vecí a vie o vás takmer všetko, zatiaľ čo vy o nej neviete nič. Cestou domov v lietadle zrazu v duchu zreteľne začula jej hlas, siahla po servítke a napísala prológ.


Tak sa začal dobrodružný príbeh chyžnej Molly, ktorý získal autorke úžasný čitateľský ohlas a viacero umiestnení v rebríčkoch bestsellerov (v New York Times, Sunday Times, Irish Times, Bestselling Canadian Books). Momentálne vychádza v preklade v 45 krajinách sveta a pripravuje sa aj filmové spracovanie.