Štvrtok, 20. jún 2024
Polojasno  24 °C
Mimoriadne správy

Vychutnajte si Najkrajšie jednodňové túry

 Milan Buno  30. máj 2024  279  
Vychutnajte si Najkrajšie jednodňové túry

Slovensko je krajina, ktorá z turistického hľadiska ponúka takmer všetko.


Na jednej strane nádherné hory, doliny, lesy či pralesy, na druhej strane kultúrno-historické objekty. Toto všetko sa dá najkrajšie objavovať pešou turistikou a ideálnym sprievodcom je novinka Najkrajšie jednodňové túry z vydavateľstva Dajama.


Kniha vás prevedie prírodnými scenériami a kultúrnymi pamiatkami na trasách, ktoré sa dajú stihnúť počas jedného dňa. Napríklad:

• Naprieč Pezinskými Karpatmi
• Vršatské bradlá
• Terchovské hrebene a tiesňavy
• Kubínska hoľa
• Babia hora
• Roháčsky okruh
• Tichou a Kôprovou dolinou
• Na Ďumbier
• Studenými dolinami
• Spišskými travertínmi
• Po sopkách Cerovej vrchoviny
• Okolo Kremnice
• Južným svahom stratovulkánu Poľana


Trasy túr sú vytýčené tak, aby sa do nich vmestili najzaujímavejšie prírodné lokality, akými sú skalné mestá, travertínové útvary, pralesy ako aj hodnotné kultúrne a historické miesta zakomponované do prírodného prostredia.
Pochopiteľne, na žiadnom výlete nesmú chýbať výhľady či už z prirodzených vyhliadok alebo rozhľadní a autor Ján Lacika upozorňuje aj na turistickú infraštruktúru, ktorá nám môže pešiu turistiku spríjemniť a uľahčiť.


„Hoci sme sa pri tejto knihe zamerali na skúsených turistov, schopných a ochotných od rána do večera prejsť väčšie vzdialenosti, neznamená to, že by po knihe nemali siahnuť aj ostatní, vrátane tých, ktorých označujeme prívlastkom sviatoční turisti. V podstate každá z prezentovaných 38 peších túr ponúka možnosti zľahčenia, zjednodušenia či skrátenia základnej trasy na všeobecne prijateľnú mieru. Viaceré výlety sa dajú rozdeliť na menšie a absolvovať ich po častiach. To už necháme na čitateľov, ako s naším výberom naložia,“ popisuje autor Ján Lacika.


Autori sa zamerali na skúsených turistov schopných a ochotných od rána do večera prejsť väčšie vzdialenosti, zdolávať veľké prevýšenia a v niektorých prípadoch sa vedieť orientovať v neprehľadnom teréne či zvládať podmienky pohybu po skalnatom alebo exponovanom prostredí.
V podstate každá z 38 peších túr ponúka možnosti zjednodušenia či skrátenia základnej trasy na všeobecne prijateľnú mieru. Viaceré výlety sa dajú rozdeliť na menšie a absolvovať po častiach.


„Pochopiteľne, na žiadnom výlete nesmú chýbať výhľady – či už z prirodzených vyhliadok alebo rozhľadní – a upozorňujeme aj na turistickú infraštruktúru, ktorá nám môže našu pešiu turistiku spríjemniť a uľahčiť. Mali by sme byť radi, že na Slovensku máme nadmieru hustú a kvalitnú sieť turistických chodníkov, akú nám môžu mnohé krajiny závidieť. K tomu ešte treba pripočítať náučné chodníky, ktorých každým rokom pribúda,“ dodáva Ján Lacika.


Trilógia Turistické Slovensko


Knižná trilógia Turistické Slovensko je kombinácia diaľkových a jednodňových trás. Je to skutočná turistická prechádzka po Slovensku a ponúka veľa inšpirácie na jeho objavovanie. Trilógia pozostáva z troch kníh – Najkrajšie jednodňové túry, Turistické magistrály, Cesta hrdinov SNP.
Predstavuje to najlepšie, čo v rámci turistiky môže Slovensko ponúknuť. Od najkrajších jednodňových túr a turistických magistrál, až po emocionálne trasy, akou je napríklad Cesta hrdinov SNP.