Štvrtok, 20. jún 2024
Polojasno  24 °C
Mimoriadne správy

Dokonalý detektív, dokonalá séria od Helen Fieldsovej pokračuje

 Milan Buno  30. máj 2024  163  
Dokonalý detektív, dokonalá séria od Helen Fieldsovej pokračuje

Škótska autorka Helen Fields sa stala mimoriadne populárnou medzi fanúšikmi kriminálneho žánru, a to nielen kvôli zápletkám, samotným príbehom, ale aj vďaka postavám.


Luc Callanach je skúsený inšpektor, ktorý prichádza z Interpolu do edinburgskej Metropolitnej polície. Má francúzsky pôvod a v jeho minulosti sa ukrývajú tajomstvá, ktoré ho dodnes prenasledujú. 


Každá kniha prináša nejaký brutálny zločin, skvelú a premyslenú zápletku, ktorá si vyžaduje naozaj analytickú a deduktívnu myseľ. Náročné prípady ho spolu s kolegyňou Avou Turnerovou zavedú do temných a nebezpečných situácií, v ktorých musia prejaviť aj odvahu a chladnokrvné zmýšľanie. Napríklad geniálny sériový vrah, ktorý nezanecháva žiadne stopy...alebo vražda učiteľky jej vlastným šálom, či charitatívny pracovník s rozpáraným bruchom.


Okrem spomínaných plusov je dôvodom úspechu autorkin štýl písania – ovláda svoje remeslo, výborne buduje napätie a prepája jednotlivé línie. Dotýka sa tém, ktorými žijeme, píše o bežných ľudských osudoch, citových väzbách a vnútorných konfliktoch jednotlivcov, no pútavým a atraktívnym spôsobom.


3.diel Dokonalá smrť


V kopcoch nad Edinburghom nájdu zamrznuté telo nahej dievčiny. V ten istý deň na druhom konci mesta zomrie bývalý hlavný inšpektor kriminálky George Begbie, ktorý len nedávno odišiel do dôchodku. Zdá sa, že spáchal samovraždu, no Ava Turnerová, ktorá nastúpila na jeho miesto, tomu nechce uveriť. Aký mohol mať dôvod?
Detektívov Turnerovú a Callanacha čaká zložité vyšetrovanie, pri ktorom budú pokúšať hranice zákona. Opäť hrajú o čas, pretože vrah s nevinnou tvárou si už vyhliadol ďalšiu obeť.


2.diel Dokonalá korisť


Uprostred hudobného festivalu niekto ostrou čepeľou rozpára brucho charitatívnemu pracovníkovi. V mnohotisícovom dave hudobných fanúšikov si vraha nikto nevšimne. Onedlho nájdu na dne smetnej nádoby učiteľku materskej školy zaškrtenú jej vlastným šálom. Polícia nevie nájsť stopy vedúce k páchateľovi, až kým sa nezačnú po meste objavovať podozrivé graffity. Vrah nimi oznamuje ďalšiu obeť. Čím nevinnejšia bude korisť, tým pre šialeného vraha lepšie...


1.diel Dokonalé stopy


V odľahlom kúte Škótskej vysočiny zhorelo telo Elaine Buxtonovej. Jediné stopy, podľa ktorých môže polícia hľadanú právničku identifikovať, sú zub a zdrap zakrvavenej šatky. V tajnej miestnosti kdesi v Edinburghu medzitým skutočná Elaine Buxtonová vydesene kričí do tmy.


Inšpektor Callanach zanechal sľubnú kariéru v Interpole a v Edinburghu začína od nuly. Obstojí pred novými kolegami a podarí sa mu nájsť vraha, ktorý za sebou veľmi starostlivo zahladzuje všetky stopy?


Rafinovaná zápletka, ktorá vás chytí od prvej stránky, naozaj odporný zločinec a sympatická dvojica vyšetrovateľov – „krásavec Callanac“ a svojská, tvrdohlavá Ava Turnerová, to sú prísady, vďaka ktorým si túto knihu vychutná každý fanúšik detektívneho žánru.


Helen Fieldsová pracovala ako právnička a venovala sa aj vážnym kriminálnym prípadom. Po narodení druhého dieťaťa spolu s manželom založili produkčnú spoločnosť, kde sa uplatnila aj ako scenáristka. Debutovala fantasy knihami, ktoré si vydávala sama. Preslávila sa najmä vďaka sérii trilerov s detektívom Lucom Callanachom.