Nedeľa, 1. september 2024
Zamračené  25,7 °C
Mimoriadne správy

Vyberte sa za dobrodružstvom na našej planéte. Sú tu Moderní bádatelia

 Milan Buno   2. august 2024  149  
Vyberte sa za dobrodružstvom na našej planéte. Sú tu Moderní bádatelia

Ak radi cestujete, objavujete a spoznávate svet, táto kniha vám urobí neuveriteľnú radosť. Ponúka totiž takmer 40 napínavých príbehov z pera novodobých objaviteľov, dobrodruhov a bádateľov.


Moderní bádatelia.


Táto zbierka vzrušujúcich a inšpiratívnych príbehov obsahuje rozprávania nebojácnych bádateľov súčasnosti. Spolu s bádateľmi vzlietnete do korún stromov v nafukovacom člne, prejdete naprieč nehostinnou púšťou s nedostatkom pitnej vody, zdoláte kolmú skalnú stenu po centimetroch a dosiahnete nezdolaný vrchol, preplavíte sa Tichým oceánom osamote na šliapacej lodi či budete stáť na okraji vybuchujúcej sopky.


Vášeň, odvaha a sila dnešných bádateľov ožíva v ich výpravných príbehoch o cestách na najodľahlejšie miesta našej planéty v extrémnych podmienkach, často osamote a s nebezpečenstvom v pätách.


Táto kniha je unikátnym pohľadom do srdca expedície, ako funguje od úplného začiatku až po nie vždy víťazný koniec.
Dvaja skúsení autori a sami bádatelia, dobrodruhovia vybrali do knihy najlepších moderných bádateľov z rôznych krajín. Napríklad Wong How Man ako prvý v rodnej Číne objavil skutočný prameň Žltej rieky.
Michel Peissel prišiel až z Francúzska objavovať Tibet a mnoho riek, ktoré tam pramenia, najmä Mekong.
Børge Ousland a Liv Arnesen pokračujú v nórskej tradícii polárneho bádania. V knihe je niekoľko púštnych bádateľov, ktorým ako dopravný prostriedok poslúžili dvojhrbé ťavy či dromedáre a v ťažkom teréne sa presúvali pešo, pričom ťahali ľahký vozík.


Kniha Moderní bádatelia vás nielenže zavedie do rôznych kútov planéty, ale je aj dôkazom úžasnej vášne, odvahy a sily bádateľov. Často putujú v extrémnych podmienkach, osamote a s nebezpečenstvom v pätách. Sú to riskantné výpravy a dobrodružstvo tkvie práve v nebezpečenstve. Takéto bádanie skúša všetky aspekty našej ľudskosti – nielen odvahu, ale aj inteligenciu, vytrvalosť, predstavivosť. Ako tvrdí jeden z autorov, „tým, že sa vystavíme náročným podmienkam na ťažkých a nebezpečných cestách, učíme sa vyrovnať s úzkosťou, tlakom, potrebou vodcovstva, vynaliezavosti a mnohých ďalších nevyhnutných schopností, ktoré doma pred televízorom, pred počítačom či displejom mobilu nezískame.“


Kto sú autori knihy?


ROBIN HANBURY-TENISON je známy bádateľ, autor, filmový tvorca, ochranca prírody a aktivista. Zúčastnil sa na viac než štyridsiatich výpravách, je popredným členom Kráľovskej geografickej spoločnosti a organizácie Survival International. Je autorom kníh The Great Explorers (Veľkolepí bádatelia) a The Great Journeys in History (Dejiny veľkolepých ciest).


ROBERT TWIGGER je dobrodruh a spisovateľ. Ako prvý prešiel pešo krížom cez Veľké pieskové more. Je autorom viacerých kníh, okrem iných Angry White Pyjamas (Nahnevané biele pyžamá), Big Snake (Veľký had), Voyageur (Cestovateľ) a Lost Oasis (Stratená oáza).


Milan Buno, knižný publicista