Piatok, 11. október 2024
Oblačno  10 °C
Mimoriadne správy

Vstúpte do sveta čarovných tvorov. 2 nádherné knižky pre malé deti

 Milan Buno  Streda, 7:58  67  
Vstúpte do sveta čarovných tvorov. 2 nádherné knižky pre malé deti

Odkiaľ sa cez deň berú farby a kam v noci zmiznú?


To vám prezradí jedna nezvyčajná postavička...a pani Apolónia zasa poletí na dobrodružnú cestu spolu so žltými žirafami... Máme pre vás dva príbehy, v ktorých budete opakovane listovať, detičky si zamilujú kreslené postavičky, zvieratká...a stručný text dotvorí celé rozprávanie.
2 čarovné príbehy – Vresová môrka a Lietajúce žirafy.


Vresová môrka


Narodenie jedličky, Tukoni, Kto rastie v sade...to je len pár obľúbených príbehov ukrajinskej ilustrátorky Oksany Buly. Už roky prináša deťom láskavé a pútavé príbehy o prírode, zvieratkách, a navyše sú nádherne ilustrované. Deti od dvoch-troch rokov si zamilovali jej obrázkové príbehy, ktoré učia milovať a chrániť prírodu i všetko živé.


Vresová môrka je nová kniha známej autorky a ilustrátorky Oksany Bula. Je to nádherná komiksová rozprávka o malej môrke, ktorá prekoná svoj strach z neznámeho a prvý krát v živote opustí svoj úkryt.


Sivá môrka žije na Vresovej lúke a zo všetkého najviac sa bojí denného svetla. Zvykla si skrývať sa vo vresovisku a svoju skrýšu opúšťa iba po zotmení. Sníva o tom, že raz uvidí stromy, a je presvedčená, že je jedinou morou na svete.


V jeden večer sa však ukáže, že to nie je tak. V Srdci lesa stojí dom všetkých môr a všetky vraj majú kúzelné schopnosti! Poznajú kúzla, o akých Sivá môrka len snívala. Dokonca vedia, ako sa nebáť Slnka! Ak sa ich Sivá môrka chce naučiť, musí sa za nimi okamžite vybrať. Odváži sa však prvýkrát v živote opustiť svoju skrýšu?


Vresová môrka pobaví deti aj dospelých. Je to ako pohladenie po duši, nevinné a láskavé. Oceňujem formu komiksu, pretože ilustrácie sú skutočne nádherné, zladené, pestré a jemné. Doslova lahodia oku a už len kresby zaujmú každé dieťa. Pritom je to dôkaz, že netreba veľa slov a textu, všetko sa dá povedať pár slovami a výstižnými ilustráciami.
Z ukrajinčiny preložila Veronika Goldiňáková a knihu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Lietajúce žirafy


Aj vás fascinuje nebo, chceli by ste lietať a pozrieť sa do tajomného vesmíru?
Lietajúce žirafy je fantastický príbeh od Agnieszky Taborskej, plný nečakaných udalostí a zázrakov.
Hlavná postava, stará Apolónia sa vydá na dobrodružnú cestu vesmírom cez Mliečnu dráhu v dome, ktorý vzlieta počas víchrice. Začalo sa to nevinne – sused ju upozornil na blížiacu sa víchricu a poradil, nech si pozatvára okná. Ale Apolónia je svojská, neposlúchla, pokrčila plecami a išla spať.
Zrazu ju však zobudil buchot okeníc, nábytok sa hojdal, veci sa sypali zo skriniek...a všade okolo nej malé žlté žirafy. Dom sa zakolísal a vzniesol sa do vzduchu.


Nebudeme viac prezrádzať, ale autorka vytvorila pútavý príbeh o cestovaní vesmírom, ktorý je však tak trochu aj odkazom na súčasnú utečeneckú krízu. Všetky ilustrácie sú vo farbách ukrajinskej vlajky: modrej a žltej. Hoci nejde o príbeh, ktorý priamo reaguje na vojnu, je to príbeh, ktorý má za cieľ dať nádeji a predstavivosti priestor pre rozvíjanie sa v ťažkých časoch. Špecifikom knihy je jej dvojjazyčnosť: z jednej strany je v slovenskom jazyku, z druhej strany ukrajinskom jazyku. Kniha je doplnená krásnymi ilustráciami ilustrátorky Krystyny Lipky-Sztarbałło.
Z poľštiny preložila Julia Sherwood a aj túto knihu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.