Streda, 24. apríl 2024
Slabý dážď  3,1 °C
Mimoriadne správy

Vo veku 94 rokov zomrel Andrej Mojžiš, generáciami milovaná herecká legenda

 Webnoviny   5. február 2020  331  
Vo veku 94 rokov zomrel Andrej Mojžiš, generáciami milovaná herecká legenda

5.2.2020 (Webnoviny.sk) - Vo veku 94 rokov zomrel v utorok 4. februára herec Andrej Mojžiš. Agentúru SITA o tom informovala vedúca obchodno-marketingového oddelenia Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene (DJGT) Gabriela Valentínyová.

„Meno herca Andreja Mojžiša patrí k najvýznamnejším menám divadelných osobností na Slovensku. Generáciami milovaná legenda zvolenského Divadla Jozefa Gregora Tajovského bola neodmysliteľne spätá s mestom Zvolen,“ uvádza o hercovi divadlo, kde začal pôsobiť v roku 1953.

Elegán, šľachtic, muž s charizmou


Vďaka svojim kvalitám sa Mojžiš stal jedným z najobsadzovanejších mimobratislavských hercov vo filmoch aj televíznych inscenáciách, jeho hlas znel v mnohých oceňovaných rozhlasových hrách. V divadle stvárnil vyše 150 rôznorodých postáv zo svetového i domáceho repertoáru.

V srdciach divákov ostáva Mojžiš elegánom, šľachticom, mužom s charizmou, ktorý presvedčivo zahral kráľa aj tuláka.

V roku 2015 oslávil Andrej Mojžiš životné jubileum 90 rokov. Pri tejto príležitosti usporiadalo jeho domovské divadlo galavečer na celoslovenskej úrovni „Andrej Mojžiš – Rytier v službách divadla“. Zároveň divadlo vydalo rovnomennú knihu venovanú tejto hereckej legende.

Viaceré vyznamenania a ceny


Majstrovstvo Andreja Mojžiša bolo odmenené viacerými vyznamenaniami a cenami. V roku 1998 získal Cenu mesta Zvolen. V roku 2000 Cenu Jozefa Kronera za celoživotné dielo. V roku 2007 prevzal z rúk prezidenta SR Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky.

V roku 2008 Cenu Čestný Motýľ za celoživotný prínos pre DJGT. V roku 2015 prevzal Cenu predsedu Národnej rady SR za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania. Andrej Mojžiš sa narodil dňa 16. októbra 1925 v Kremnici a zomrel dňa 4. februára 2020 vo Zvolene.

Viac k témam: úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Vo veku 94 rokov zomrel Andrej Mojžiš, generáciami milovaná herecká legenda © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.