Piatok, 19. júl 2024
Zamračené  22,6 °C
Mimoriadne správy

Slovenská maliarka Radostina Doganová otvorí pre verejnosť svoj ateliér v Paríži, jej tvorbu bude možné vidieť do konca augusta

 Webnoviny  Utorok, 12:16  109  
Slovenská maliarka Radostina Doganová otvorí pre verejnosť svoj ateliér v Paríži, jej tvorbu bude možné vidieť do konca augusta

16.7.2024 (SITA.sk) -

V Paríži prebehne prezentácia tvorby slovenskej maliarky Radostiny Doganovej formou Otvoreného ateliéru v Cité internationale des arts. Vo francúzskej metrepole žije a maľuje od začiatku júna 2024.


Návštevníci a široké publikum tak budú môcť vidieť maľby a kresby v jej prechodnom parížskom ateliéri, ktoré vytvorila na tvorivom pobyte vo Francúzsku. Názov výstavného projektu je „Medzi nami“.

Záznamy osobných príbehov a skúseností


Výtvarníčka Radostina Doganova sa dlhodobo venuje téme vnímania intimity ženského sveta, otázke sebaprijatia, krásy, krehkosti, radosti, bolesti, a jej najnovšie diela sú istým spôsobom prirodzeným pokračovaním tvorivého výskumu, ktorým sa nepretržite zaoberá v priebehu posledných desiatich rokov.


Najnovšie diela predstavujú záznamy osobných príbehov a skúseností, vnútorných emocionálnych a psychologických stavov, kde autorka intuitívne, niekedy zdanlivo jednoducho na prvý pohlaď, len čiarou na papieri alebo expresívnym maliarskym rukopisom, farebnou stopou na plátne, zaznamenáva jej osobné myšlienky, túžby, predstavy a zážitky.



Rozšírila škálu výrazových prostriedkov


Práce, prezentované pod názvom „Medzi nami“, nadväzujú na cyklus kresieb, ktorý vznikol v rokoch 2014 – 2017, inšpirovaný vynikajúcou lyrickou poéziou poetky Aksinie Mihaylovej. V novej sérii diel, výtvarníčka rozširuje škálu výrazových prostriedkov a techník.


Vytvára súbor, ktorý sa skladá z malieb na veľkorozmerných plátnach a kresieb menšieho formátu pastelom a tušom, kde hlavný námetom zostáva intímna prítomnosť ženskej postavy, buď formou jemne naznačenej siluety torza, alebo dramaticky emocionálne, dravo spracovávaná kresba farbou a štetcom.



Vidieť ho bude možné aj na Slovensku


Výstavný projekt „Medzi nami“ bude prístupný širokej verejnosti a všetkým milovníkom umenia do konca augusta, v priestoroch parížskeho ateliéru v Cité internationale des arts, po osobnej dohode s autorkou. Koncom roka 2024, v decembri, bude projekt vystavený aj na Slovensku v Bratislave.


Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a tvorivý pobyt maliarky je realizovaný s podporou Spolku výtvarníkov Slovenska a Slovenského inštitútu v Paríži - Institut slovaque de Paris.




Radostina Doganova (nár. 1975, Dobrič, Bulharsko) svoje výtvarné štúdiá začala na Strednej umeleckej škole v Plovdive, Bulharsko. Následne v rokoch 1994 až 1996 študovala na Akadémii výtvarných umení v Sofii, v ateliéri prof. Andreja Daniela. Neskôr prestúpila na VŠVU v Bratislave, kde absolvovala magisterské (2001) a doktorandské štúdium (2010) u prof. Jána Bergera.


Radostina Doganova žije a tvorí v Bratislave. Zúčastnila sa množstva skupinových výstav doma a v zahraničí, absolvovala rezidenčne pobyty v Indii, Čechách, Rumunsku, Poľsku a Bulharsku. Samostatné výstavy realizovala v Sofii, Varne, Viedni, Mníchove, Berlíne, Lubljane, Záhrebe, Bratislave, Košiciach a i. Jej diela sú súčasťou zbierky Národnej galérie v Sofii, Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky a Ministerstva zahraničných vecí Bulharskej republiky.


Od roku 2021 Radostina Doganova vedie bratislavskú galériu súčasného umenia Station Contemporary Art Gallery, kde v spolupráci so slovenskými a zahraničnými umelcami a kurátormi realizovala viac ako 30 výstavných projektov.


___________________


*Aksinia Mihaylova (nár. 1963, Rakevo, Bulharsko) poetka а prekladateľka, ktorá získala za svoju básnickú zbierku Ciel à perdre, Éd. Gallimard v roku 2014 najvýznamnejšiu francúzsku cenu za poéziu - Prix Apollinaire; v roku 2006 vyšla jej prvá básnická zbierka na Slovensku s názvom „Krotenie“, vydavateľstvo Literárne informačné centrum.





Viac k témam: Výstava
Zdroj: SITA.sk - Slovenská maliarka Radostina Doganová otvorí pre verejnosť svoj ateliér v Paríži, jej tvorbu bude možné vidieť do konca augusta © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.