- Polícii nahlásili streľbu na Západočeskej univerzite, zasahuje množstvo policajtov
- Slovenské výrobné ceny v októbri medziročne klesli o pätinu, najviac v EÚ
- Podľa Szijjártóa nevznikol konsenzus v otázke pozvania Ukrajiny do NATO
- Kyjev a EÚ podpísali dohodu o pôžičke do výšky 35 miliárd eur
- Do Česka prestala tiecť ruská ropa cez ropovod Družba
Smrtiace olivy je 4. diel série Šéfkuchár Xavier Kieffer, ale pokojne ich môžete čítať samostatne. Ako napísal Die Welt, „Xavier je najlepší kuchár-detektív všetkých čias.“ Opäť vynikajúca detektívka, ktorej nechýba napätie, kulinárske zaujímavosti a zábavné situácie. Naozaj veľmi chutná a dobre stráviteľná kombinácia.
„Aj v tejto detektívke sa dozviete veľa zo zákulisia vysokej kuchyne. Autor nás zároveň zavedie do rôznych krajín, takže píše aj o regionálnych špecialitách. Postavy tiež pochádzajú z rôznych kútov sveta, čo dáva príbehom dobrú dynamiku,“ tvrdí prekladateľka Alexandra Petrášová.
Šéfkuchár a gurmán Xavier Kieffer miluje kulinárske výlety do Toskánska, kam každoročne cestuje so svojím dodávateľom vína Alessandrom. Ten však tentokrát vyrazí sám a zmizne bez stopy. Sympatický Luxemburčan sa opäť proti svojej vôli stáva detektívom a vyberie sa ho hľadať.
Namiesto kamaráta nájde iba opustený mlyn, nádrže plné podozrivého oleja a ozbrojených mužov, ktorí ho odčerpávajú do nákladných áut. Xavier sa vydáva za ďalším dobrodružstvom, ktoré ho takmer stojí život. Do čoho sa jeho priateľ zaplietol? Dá sa mu pomôcť? A čo odhalil o olivovom oleji, ktorý možno máte vo svojej kuchyni aj vy?
V príbehu Smrtiace olivy sa všetko točí okolo olivového oleja, o jeho výrobe a označovaní, o tom, čo sa nám snažia výrobcovia povedať...a o tom, ako to je v skutočnosti. Zber olív, jeho spracovanie, prevoz na lodiach, pančovanie oleja... Tom Hillenbrand ponúka veľa zasvätených faktov a zaujímavostí, takže si pri detektívke nielen oddýchnete, zabavíte sa, ale aj sa veľa dozviete.
Navyše je to uveriteľné. Xavier nie je nejaký dokonalý super-detektív, je to stále amatér, ktorý si však vie veci pospájať, má dobré kontakty a pomoc na tých správnych miestach. Prípady rieši s humorom, nadhľadom, neraz mu pomôže šťastie, no stále je to autentické.
Aj pri Smrtiacich olivách dostanete chvíľami chuť niečo dobré si zajesť, pretože Tom vie opisovať prostredie reštaurácií, jedla, šéfkuchárov naozaj autenticky...a občas vám začnú aj slinky tiecť. Napokon, súhlasí aj prekladateľka Alexandra: „Jediným problémom pre mňa ako prekladateľku je, že som pri práci stále hladná a vyjedám chladničku.“
Tom Hillenbrand žije v nemeckom Mníchove, robil reportéra pre Der Spiegel online a potom začal naplno písať. Za svoje krimi, trilery a sci-fi získal viacero ocenení...a treba povedať, že populárna je najmä táto jeho kulinárska séria. už teraz sa teším na ďalšiu jeho detektívku. V sérii s Xavierom je ich celkovo 7.
Populárne články
Predchádzajúci článok
Arthur C.Clarke a veľkolepé sci-fi Rámova záhrada