Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Ruského režiséra Serebrennikova obviňujú zo založenia zločineckej skupiny, ten sa bráni

 Webnoviny   7. november 2018  351  
Ruského režiséra Serebrennikova obviňujú zo založenia zločineckej skupiny, ten sa bráni

BRATISLAVA 7. novembra (WebNoviny.sk) - Známeho ruského filmového a divadelného režiséra Kirilla Serebrennikova, ktorý je od augusta 2017 v domácom väzení bez prístupu k telefónu a internetu, v utorok na súde v Moskve obvinili zo "založenia zločineckej skupiny".

Jej členmi mali byť aj jeho kolegovia producenti Jurij Itin a Aleksej Malobrodskij a tiež bývalá zamestnankyňa ministerstva kultúry Sofia Apfelbaum, v spolupráci s ktorými mal Serebrennikov údajne zneužívať štátne fondy na podporu kultúry. Režisér tieto obvinenia v utorok opätovne označil za vymyslené a proces s ním a troma spoluobvinenými za politicky motivovanú frašku.

"Nikdy som nikomu nič neukradol, ani nezneužil žiadne fondy, a ani som nevytvoril žiadnu skupinu, s výnimkou divadelnej," vyhlásil na súde Serebrennikov.

Režisér bol známy ostrými vyhláseniami na adresu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina a bol častým účastníkom opozičných demonštrácií. Anexiu Krymu napríklad Serebrennikov v roku 2014 označil za počin "biedneho kriminálnika, ktorý v zúfalstve stratil rozum".

Proti procesu s režisérom vznikla už minulý rok petícia, pod ktorú sa podpísalo viac ako 50 000 ľudí z Ruska aj zahraničia vrátane mnohých známych umelcov. Na obranu Serebrennikova sa postavili napríklad aj herečka Cate Blanchett či režisér Lars von Trier.

Obvinenia voči Serebrennikovi, Itinovi, Malobrodskému a Apfelbaum sú z veľkej časti postavené na výpovedi ďalšej obvinenej v tejto kauze, účtovníčky Serebrennikovho divadla Niny Masľajevovej. Tá sa k obvineniam priznala a poskytla vyšetrovateľom informácie, ktoré údajne dokazujú vinu ostatných obvinených. Samotný Serebrennikov, ak ho uznajú vinným, môže dostať až desaťročný trest odňatia slobody.

Viac k témam: anexia, Kirill Serebrennikov, Vladimir Putin, zločinecká skupina
Zdroj: Webnoviny.sk - Ruského režiséra Serebrennikova obviňujú zo založenia zločineckej skupiny, ten sa bráni © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.