Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Predstavenie o extrémizme odohrali po posledný raz , školy však majú záujem

 Webnoviny   6. jún 2017  326  
Predstavenie o extrémizme odohrali po posledný raz , školy však majú záujem

BRATISLAVA 6. júna (WebNoviny.sk) - Divadelnú hru Natálka odohrali poslednýkrát v tomto školskom roku. Projekt proti extrémizmu dnes tvorcovia predstavili na Strednej škole elektrotechnickej v Bratislave.

Za pol roka jeho uvádzania ho videli stovky študentov nielen v Bratislavskom kraji, ale pozrieť si ho mohla aj verejnosť, pre ktorú boli určené dve predstavenia v Slovenskom národnom divadle.

Cieľom projektu je nielen zamyslieť sa nad podstatou predstavenia, ale najmä otvorene diskutovať o extrémizme. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Odporúčame:
Deviataci v základných školách budú mať viac hodín dejepisu

Predseda BSK Pavol Frešo uviedol, že Bratislavská župa pokračuje vo svojom zápase s extrémizmom i tak, že debatuje so študentmi stredných škôl, ktorí sú extrémizmom najviac ohrození. „Téma to bola živá a boli tu rôzne názory, a práve o tom to má byť, aby si to v dialógu študenti vydiskutovali, jednak s tvorcami a predstaviteľmi samotnej Natálky, ale vlastne istým spôsobom s celou spoločnosťou, lebo tieto otázky sa bežne neotvárajú a keď sa neotvárajú medzi dospelými a študentmi štandardným spôsobom, tak ju otvárajú extrémisti, ktorí tlačia svoju ideológiu,“ povedal Frešo.

Do domu hodili "molotovove koktejly"


Príbeh o Natálke približuje skutočné udalosti z Českej republiky z roku 2009. Prvýkrát ho predstavil Bratislavský samosprávny kraj spolu so spoluorganizátormi, Slovenským národným divadlom a OZ Living Memory, v decembri 2016. Predstavenie opisuje skutočný príbeh dvojročného rómskeho dievčatka, Natálky, ktorá takmer zomrela po tom, ako do domu jej rodičov hodili štyria mladíci „molotovove koktejly“.

Projekt proti extrémizmu Natálka je nielen divadelné predstavenie, ale jeho druhou dôležitou časťou je diskusia, v ktorej práve žiaci majú možnosť v rámci svojho priestoru v triede sa pýtať, hľadať odpovede na nezodpovedané otázky na rôzne problémy rezonujúce v spoločnosti.

Projekt oslovil školy


„Projekt Natálka sa rozbehol celkom fajn a oslovilo nás viacero škôl v rámci celého Slovenska. Sami nás oslovili usporiadatelia festivalu Pohoda, kam taktiež pôjdeme s Natálkou. Predstavenie sa uskutoční v sobotu 8. júla o 9:00. Potom sa plánuje väčšie týždňové turné na východné Slovensko od 4. až do 8. septembra. Prejdeme päť miest, ktoré nás oslovili a rovnako sa s Natálkou plánuje do budúceho školského roku cestovať po školách viac-menej v rámci Bratislavského kraja, čo je dostupnejšie aj pre nás, ale určite ak sa nám podarí aj výjazd niekde ďalej,“ doplnila za činohru SND Monika Martinčičová.

Projekt Natálka bude pokračovať do decembra 2017, ale tvorcovia projektu už pracujú na tom, aby sa pripravilo ďalšie takéto predstavenie, ktoré by opäť putovalo po školách a odovzdávalo toto posolstvo ďalej.



Viac k témam: extrémizmus, predstavenie Natálka
Zdroj: Webnoviny.sk - Predstavenie o extrémizme odohrali po posledný raz , školy však majú záujem © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.