Nedeľa, 1. september 2024
Slnečno  26 °C
Mimoriadne správy

Porotcovia odstúpili z celoslovenskej súťaže Literárny Kežmarok, nesúhlasia s konaním mesta

 Webnoviny   7. august 2024  129  
Porotcovia odstúpili z celoslovenskej súťaže Literárny Kežmarok, nesúhlasia s konaním mesta

7.8.2024 (SITA.sk) - Z najstaršej celoslovenskej literárnej súťaže Literárny Kežmarok odstúpili porotcovia. Ako uviedli vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti, nesúhlasia s postupom mesta. Reagujú tak na organizačné a personálne zmeny, keď o prácu v meste prišli dlhoročná redaktorka mestskej televízie a pracovník oddelenia kultúry a vedúci tamojšieho filmového klubu.

Solidarita s odborníkmi


Mesto v reakcii pre agentúru SITA uviedlo, že garantuje hladký priebeh 59. ročníka literárnej súťaže. Porotcovia sa spolu s odstúpením rozhodli nezúčastniť sa ani na ďalších aktivitách spojených so súťažou a vedením mesta.

Považujeme za potrebné takýmto krokom vyjadriť nesúhlas s konaním mesta a solidaritu so všetkými odborníkmi a odborníčkami, pracovníkmi a pracovníčkami nielen kultúrnych inštitúcií v Kežmarku, ale aj ďalších múzeí, galérií či národných parkov, ktorí boli po zmene vlády bezdôvodne vyhodení zo svojich pozícií,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Súťaž pokračuje


Podpísaní sú pod ním Monika Kompaníková, Zbyňo Džadoň, Tamara Šimončíková Heribanová, Valentín Šefčík, Jozef Brunclík a Július Belan. „Na nájdenie nových porotcov a prečítanie prác zostáva dosť času, to sme pri rozhodovaní sa brali do úvahy,“ napísali.

Samospráva uistila súťažiacich, že súťaž pokračuje. „Mesto Kežmarok aj napriek odstúpeniu porotcov garantuje hladký priebeh 59. ročníka najstaršej literárnej súťaže, z úcty k zúčastneným žiakom, pedagógom a celej kultúrnej obci, pre ktorú je táto súťaž vstupnou bránou do literárnej tvorby,“ píše sa v reakcii mesta, ktorú poskytla vedúca kancelárie primátora Elena Smrigová.


Literárny Kežmarok je najstaršou slovenskou súťažou určenou pre začínajúcich mladých autorov. Počas doterajších ročníkov ňou prešlo mnoho poetov a prozaikov, ktorí sa neskôr uplatnili v literatúre, ale aj v iných druhoch umenia, ako napríklad Daniel Hevier, Monika Kompaníková, Dorota Nvotová či Jakub Nvota. Prihlásiť svoje poetické a prozaické diela mohli v tomto roku nielen žiaci základných škôl a študenti stredných škôl, ale po novom aj dospelí autori od 20 rokov.

Slávnostné vyhodnotenie súťaže sa uskutoční 3. a 4. októbra. Jej 59. ročník je v tomto roku venovaný 200. výročiu prvého vydania Slávy dcéry Jána Kollára a 200. výročiu vzniku Slovenskej študentskej spoločnosti na kežmarskom lýceu.


V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem


Viac k témam: literárna súťaž
Zdroj: SITA.sk - Porotcovia odstúpili z celoslovenskej súťaže Literárny Kežmarok, nesúhlasia s konaním mesta © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.