Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Krištáľové krídlo si odniesli Kukura aj Vlhová, mimoriadnu cenu udelili dvom osobnostiam (foto)

 Webnoviny  10. február 2020  298  
Krištáľové krídlo si odniesli Kukura aj Vlhová, mimoriadnu cenu udelili dvom osobnostiam (foto)

10.2.2020 (Webnoviny.sk) - Juraj Kukura, Petra Vlhová, Rudolf Dobiáš čí Sima Martausová sú laureátmi 23. ročníka cien Krištáľové krídlo. Spolu s ďalšími deviatimi osobnosťami ich ocenili v nedeľu večer na slávnostnom vyhlásení v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

Desať kategórií


Najvýraznejšie a najúspešnejšie osobnosti spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života Slovenska ocenili v kategóriách: Divadlo a audiovizuálne umenie; Filantropia; Hospodárstvo; Hudba; Inovácie a startupy; Medicína a veda; Publicistika a literatúra; Populárna hudba; Šport a Výtvarné umenie.

Mená laureátov zverejnili až na galavečeri. Známi vopred boli iba laureáti Mimoriadnej ceny, ktorú tento raz udelili dvom osobnostiam.

Nositeľmi Mimoriadnej ceny sa stali odborník a priekopník nového medicínskeho odboru intervenčnej rádiológie Ivan Vulev a divadelný a filmový scénograf Jozef Ciller. Podľa odbornej poroty obe tieto osobnosti svojou tvrdou prácou a výsledkami presvedčili, že Mimoriadna cena patrí práve im.

Prvá slovenská majsterka sveta


Za filantropiu ocenili Krištáľovým krídlom za rok 2019 odborníčku na školskú legislatívu a bojovníčku za práva učiteľov Evu Klikáčovú. V kategórii Hospodárstvo sa ocenenie dostalo do rúk Branislava Cvika a Ľubomíra Vanča. Dvojica zožala úspechy v slovenskom pivovarníctve.

Zobraziť fotogalériu k článku:
23. ročník udeľovania cien Krišťáľové krídlo (fotografie)

Ocenenie za hudbu si zaslúžil skladateľ, kontrabasista a basový gitarista Juraj Griglák. V kategórii Šport sa Krištáľové krídlo ušlo zjazdovej lyžiarke Petre Vlhovej. Minulý rok vo februári zvíťazila v obrovskom slalome a stala sa tak prvou slovenskou majsterkou sveta v tejto disciplíne.

Kardiochirurga Roberta Hatalu ocenili v kategórii Medicína a veda. Tento laureát pred 25 rokmi založil prvé špecializované pracovisko na Slovensku a jedno z prvých v strednej Európe.

Mimoriadny úspech


Sochár, reštaurátor a pedagóg Otovi Bachorík dostal cena v kategórii Výtvarné umenie. Ocenenie v kategórii Populárna hudba si prevzala speváčka Sima Martausová. V kategórii Inovácie a startupy ocenili podnikateľa Radoslava Daniláka, ktorý patrí medzi najuznávanejších svetových hardvérových architektov.

Herec Juraj Kukura získal ocenenie v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie a básnik, prozaik, spisovateľ pre deti a mládež Rudolf Dobiáš v kategórii Publicistika a literatúra.

Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie osobnostiam na Slovensku, ktoré vo svojom odbore dosiahli mimoriadny úspech. Ocenenie je udeľované od roku 1997 v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. Záštitu nad 23. ročníkom cien prevzal predseda vlády SR Peter Pellegrini.

Viac k témam: Krištáľové krídlo
Zdroj: Webnoviny.sk - Krištáľové krídlo si odniesli Kukura aj Vlhová, mimoriadnu cenu udelili dvom osobnostiam (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.