Utorok, 19. marec 2024
Malá oblačnosť  -3 °C
Mimoriadne správy

Košice ožijú divadelným umením, Festival divadiel strednej Európy sa postará o bohatý program

 Webnoviny  18. august 2018  440  
Košice ožijú divadelným umením, Festival divadiel strednej Európy sa postará o bohatý program

KOŠICE 18. augusta (WebNoviny.sk) – Novú divadelnú sezónu otvorí v Košiciach už dvanásty krát Festival divadiel strednej Európy. Ako informoval Svjatoslav Dohovič, tlačový tajomník košického štátneho divadla, tradične v prvú septembrovú stredu začne päťdňový maratón divadelných predstavení a ďalších sprievodných podujatí, ktorý prinesie nielen do divadelných sál v Košiciach výber z repertoáru renomovaných divadiel zo štyroch krajín – Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska.

Raňajky s hercami


„Ústrednou a veľmi zaujímavou tematikou tohto ročníka je osobnosť, človek, jednotlivec pohľadom rôznych divadelných žánrov a spracovaní. Pripravujeme deväť divadelných predstavení na rôznych miestach ako Historická budova ŠD Košice, Kasárne - Kulturpark, Divadlo Thália, či Bábkové divadlo v Košiciach. Predstavia sa významné divadlá a diváci budú mať možnosť porovnať si ich produkciu, umelecké spracovanie aj herecké výkony,“ hovorí riaditeľ festivalu František Ténai.

Odporúčame:
Hranie je dnes už trošku iné, a preto režiséri vyhľadávajú nehercov, tvrdí herečka Judit Bárdos

Okrem divadelných produkcií pripravujú organizátori aj ďalšie sprievodné podujatia. Novinkou bude premietanie experimentálneho filmu Robinson & Crusoe, ktorý pred niekoľkými rokmi vznikol v Košiciach v réžii Jána Sabola. Diváci ho uvidia v Kine Úsmev.

„Zaujímavosťou a lákadlom budú určite aj raňajky s hereckými osobnosťami Slovenského národného divadla,“ dopĺňa jedno z ďalších zaujímavých podujatí František Ténai.

Romeo, Júlia a vírus.


Aj v tomto roku festival otvorí v stredu 5. septembra divadelné predstavenie pred Historickou budovou Štátneho divadla Košice. Centrum mesta so spievajúcou fontánou opäť vytvorí zaujímavú kulisu pre netradičný pohľad Jakuba Nvotu na Shakespeare v autorskom predstavení Túlavého divadla s názvom Romeo, Júlia a vírus.

Odporúčame:
Tvorcovia a účinkujúci sa tešia na siedmu sériu Milujem Slovensko, obľúbená šou prinesie novinky

Prvý deň festivalu prinesie do Košíc aj predstavenie Elity Slovenského národného divadla Bratislava. Inscenácia Jiřího Havelku a kolektívu má hviezdne obsadenie a diváci v nej uvidia okrem iných aj Richarda Stankeho, Dana Heribana, Alexandra Bártu, Emila Horvátha, Ľubomíra Pauloviča, Táňu Pauhofovú a Emíliu Vášáryovú.

Sobota bude patriť deťom


Festivalový štvrtok 6. septembra prinesie dve predstavenia. Na hranici dokumentu je príbeh vynikajúcej tanečnice Piny Bausch s názvom Keby Pina nefajčila, tak by žila v podaní poľského divadla Teatr dramatyczny im. Jerzego Szaniawskiego z Walzbrychu. Ďalšou inscenáciou je tanečné predstavenie Ghost/Prízrak banskobystrického divadla Štúdio tanca.

Odporúčame:
Matica Slovenská v Martine na národných matičných slávnostiach oslávila 155 rokov

V piatok 7. septembra prinesie experimentálne divadlo Štúdio 12 z Bratislavy divadelné spracovanie kultového románu Martina Pollacka Americký cisár. Večer bude patriť aj premietaniu filmu Robinson & Crusoe.

Popoludnie v sobotu 8. septembra bude patriť deťom a komediálnej rozprávke Hľadá sa snehuliak v Bábkovom divadle Košice. Večer sa predstaví pražské Studio hrdinů s monodrámou Davida Zábranského Herec a stolár.

Aj zahraniční hostia sa predvedú


Posledný festivalový deň, nedeľa 9. septembra bude patriť zahraničným hosťom. Petőfiho divadlo z maďarského Sopronu prinesie hru svetoznámeho nórskeho dramatika Henrika Ibsena Keď sa my mŕtvi preberieme v hlavnej úlohe s populárnou maďarskou hereckou osobnosťou Tiborom Szilágyim.

Na záver festivalu sa predstaví Národné divadlo z Brna s hrou v súčasnosti veľmi populárnou v Európe. Vo festivalových Košiciach uvedie svoju inscenáciu drámy Ferdinanda von Schiracha Teror.

Odporúčame:
Slovenské národne divadlo má obrovské finančné problémy, ministerka kultúry je znepokojená

Festival organizuje Občianske združenie Košické divadlo a z verejných zdrojov ho podporili Fond na podporu umenia, Košický samosprávny kraj a mesto Košice prostredníctvom grantovej schémy organizácie K13 – Košické kultúrne centrá.

Viac k témam: Česko, Festival divadiel strednej Európy, Maďarsko, Poľsko, Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk - Košice ožijú divadelným umením, Festival divadiel strednej Európy sa postará o bohatý program © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.