Nedeľa, 1. september 2024
Slnečno  28,4 °C
Mimoriadne správy

Hádanky, tajničky a hry pre malých školákov. Nová séria Šikuľkovia

 Milan Buno  10. august 2024  191  
Hádanky, tajničky a hry pre malých školákov. Nová séria Šikuľkovia

Komenský sa okrem iného preslávil vetami ako „opakovanie je matkou múdrosti“ alebo „škola hrou“ a práve to druhé napĺňa slovenská autorka, učiteľka Lenka Vymazalová.


Napísala už knižky Netreba sa školy báť, tiež nácvikové texty Prečítanku a Prepísanku, ale teraz jej vyšli zábavné úlohy pre malých školákov s krásnym názvom Šikuľkovia.


„Šikuľkovia je koncepcia troch pracovných zošitov, ktorá postupuje od hlások a písmen, cez slabiky a slová, až po vety a neskôr aj prácu s textom. Pracovné zošity na seba nadväzujú a úlohy v nich pokrývajú učivo prvého cyklu. Čiže deti si v nich precvičujú tie schopnosti, ktoré práve potrebujú v škole. Či už je to abeceda, rozdelenie hlások, tipy viet, rozlišovacie znamienka, delenie slov na slabiky a neskôr vybrané slová, aj slovné druhy,“ popisuje svoju sériu Lenka Vymazalová.


Veľmi pekná obálka a vyše 60-stranový pracovný zošit plný zábavných úloh, ktoré nielen pobavia, ale aj motivujú a pomáhajú školákom od 7 do 9 rokov. Nájdete v ňom rôzne hádanky, tajničky, dvojsmerky, doplňovačky. Deti môžu zakrúžkovať správne odpovede, hľadať slovíčka v jednoduchých osemsmerovkách, nahrádzať obrázky slovom, alebo dokresliť obrázok k textu.


Pre lepšiu predstavu, aj takéto typy úloh a hier nájdete v knižke:


• Vyrieš tajničku a dozvieš sa, ako by sme sa mali správne predstaviť.
• Vyber do vety vhodné slovo a zakrúžkuj ho.
• Priraď obrázky k slovám.
• Zakrúžkuj, čo nesmú robiť prváci v škole.
• Roztrieď slová podľa zadania v tabuľke.
• Prečítaj text, vyber a dopíš na voľné miesta slová z tabuľky.
• Priraď číslo vety k obrázku. Obrázok vyfarbi.
• Uhádni slovné hádanky. Slová napíš.


Nejde samozrejme o teoretické úlohy, ale odskúšané so žiakmi, overené praxou skúsenej učiteľky. „Rôzne tipy úloh vedú deti k čítaniu s porozumením, ku kritickému mysleniu, ale aj k precvičovaniu jemnej motoriky zábavnou formou. Verím, že keď sa tieto úlohy páčili mojím deťom v škole, tak sa zapáčia aj tým vaším – či už doma pri domácej príprave alebo v škole na hodinách,“ dodáva Lenka.


Pracovný zošit je plnofarebný a pozor, na konci je aj Diplom, kde môžete doplniť meno svojho drobca za jeho snahu a šikovnosť, vystrihnete a zarámujete.
Ak máte doma malého školáka, Šikuľkovia budú pre vás to pravé.


Milan Buno, knižný publicista