Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Divadelná Nitra zapojí do výberu programu festivalu divákov, budú môcť odporučiť niekoľko diel

 Webnoviny  15. január 2019  359  
Divadelná Nitra zapojí do výberu programu festivalu divákov, budú môcť odporučiť niekoľko diel

NITRA 15. januára (WebNoviny.sk) - Divadelná Nitra hľadá aktívnych divákov, ktorých zapojí do výberu programu najväčšieho medzinárodného divadelného festivalu na Slovensku. Nitrianske publikum zohrá dôležitú úlohu v novozaloženej Diváckej programovej rade festivalu.

Do programu odporučia štyri diela


Asociácia Divadelná Nitra ako hlavný organizátor festivalu ponúka pre 12 až 20 Nitraniek a Nitranov príležitosť podieľať sa na výbere festivalového programu. V priebehu mesiacov február až jún 2019 absolvujú sedem stretnutí a viaceré diskusie s divadelnými odborníkmi a festivalovými tvorcami.

Sledovať budú nielen videozáznamy divadelných inscenácií, ale i predstavenia naživo a pod vedením koordinátora odporučia štyri diela na zaradenie do programu Divadelnej Nitry 2019.

Na dramaturgickom výbere sa budú podieľať spolu s Radou kurátorov, teda profesionálmi zodpovedajúcimi za program festivalu. Spolu s nimi odkryjú zákulisie festivalovej dramaturgie a oboznámia sa s aktuálnou zahraničnou i slovenskou divadelnou scénou.

V septembri 2019 sa zúčastnia na festivale, kde budú mať príležitosť konfrontovať svoje pozorovania nielen so slovenskými, ale i zahraničnými hosťami. Výzva je otvorená pre všetkých občanov mesta Nitra, ale aj pre osoby so vzťahom k mestu, teda aj pre pracujúcich alebo študujúcich v Nitre.

Divácka programová rada


Divácka programová rada je jedným z hlavných výstupov, ktorý prinesie štvorročný projekt BeSpectACTive! Medzinárodne uznávaný projekt vytváraný v sieti 19 európskych partnerov získal už po druhý raz podporu Európskej únie v programe Kreatívna Európa.

Ako uviedla manažérka projektu Be SpectACTive! Anna Šimončičová, členovia rady nemusia mať špeciálne vedomosti o divadle.

Divácka programová rada je aj pre nás, festivalových tvorcov, sľubným nástrojom a súčasne zrkadlom, ktoré nám umožní konfrontovať naše umelecké priority a názory s potrebami tých najdôležitejších – divákov. Veríme, že je to dobrý spôsob, ako sa dozvieme viac o tých, pre ktorých festival tvoríme, “ dodala Šimončičová.

Viac k témam: diváci, Divadelná Nitra, festival, program
Zdroj: Webnoviny.sk - Divadelná Nitra zapojí do výberu programu festivalu divákov, budú môcť odporučiť niekoľko diel © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.