Streda, 26. jún 2024
Mimoriadne správy

Ako byť šťastní, keď sa svet okolo rúca? Divadlo na Tomovom jazere

 Milan Buno  14. jún 2024  152  
Ako byť šťastní, keď sa svet okolo rúca? Divadlo na Tomovom jazere


„Vo svojom očarujúcom a duchaplnom románe autorka prebúdza každú myšlienku a každú scénu k veľkolepému pulzujúcemu životu, nastoľuje pôvabný kontrast medzi jasom prchavého okamihu a dôstojnosťou nadčasového pohľadu a v sladkosti čerešní a kyslosti višní nachádza odraz lásky a straty,“ napísal Booklist.
Divadlo na Tomovom jazere je citlivý príbeh o ľúbostnom vzplanutí, manželskej láske a o živote rodičov predtým, ako sa stali rodičmi.


Príbehy o láske a manželstve vyrozprávané citlivým a dojímavým spôsobom. Pútavá kronika života, o ktorom rozpráva matka svojím dcéram...a odkrýva súvislosti, aj vplyv na ďalšie generácie. Na tých, na ktorých nám najviac záleží.


V severnom Michigane nastala jar. Larine tri dcéry sa vracajú na rodinnú farmu s krásnymi čerešňovými a višňovými sadmi. Pri nezáživnom oberaní ovocia naliehajú na matku, aby im konečne porozprávala príbeh o slávnom hercovi Petrovi Dukeovi, s ktorým pred rokmi účinkovala v divadle na Tomovom jazere a prežila s ním búrlivú letnú romancu.


Všetky tri už majú po dvadsiatke, no aj napriek tomu, aké sú vyspelé a naoko nezávislé, príbeh ich zaujíma len vtedy, pokiaľ je o fešnom, slávnom chlapovi. Naďalej som však ich matkou a ony si uvedomujú, že ak sa chcú dozvedieť, ako to bolo s Dukeom, musia mať so mnou strpenie. Znova zaujmem miesto na pohovke a vrátim sa k rozpráva niu, hoci dobre viem, že tie časti príbehu, ktorých sa nevedia dočkať, zo mňa aj tak nikdy nedostanú.
„Duke,“ povie Emily. „Sme pripravené.“
„Môžem vám sľúbiť, že sa v príbehu hodnú chvíľu neobjaví.“


Jej príbeh sa začína v lete 1988 v divadle na Tomovom jazere, kde Lara hrá po boku Petra Dukea jednu z hlavných postáv v inscenácii Naše mestečko. Obaja sú mladí, krásni, úspešní a prežívajú šťastné obdobie plné lásky. Lara však na rozdiel od Petra Dukea nevidí svoju budúcnosť ako herečka. Zaskvela sa v jednej hre, ale má dostatočný talent stvárniť aj iné postavy? Zranenie pri športe preruší jej hereckú kariéru a jej svet sa zrúti.


Kým sa Lara vracia v spomienkach do minulosti a starostlivo zvažuje, čo povie a čo len naznačí, jej dcéry premýšľajú nad vlastným životom, plánmi do budúcnosti a prehodnocujú svoje vzťahy, názory a chápanie sveta.


Divadlo na Tomovom jazere je úvahou o mladistvej a o manželskej láske a o živote rodičov v ich mladosti. Mnohé deti by chceli nazrieť za tieto dvere, ale väčšinou zostávajú pred nimi zatvorené. Lara odkrýva pred dcérami svoje lásky, nezvyčajnú cestu za kariérou herečky, svoje úspechy na javisku a vo filme až po zlom, ktorý obrátil jej život naruby. Príbeh plný nádeje aj clivoty kladie otázky, ako byť šťastný a ísť ďalej, aj keď sa svet naokolo rúca.


Tak ako vo všetkých svojich románoch, aj tu Ann Patchettová spája podmanivé rozprávačské umenie s prenikavými postrehmi do zložitých vzťahov a rodinnej dynamiky. Podarilo sa jej vytvoriť jedinečný, inteligentný príbeh plný života, nabitý emóciami.