Štvrtok, 28. marec 2024
Zamračené  12,9 °C
Mimoriadne správy

ZMOS žiada vládu o opätovné financovanie aktivačných prác, lokálna ekonomika potrebuje nakopnúť

 Webnoviny  10. máj 2021  219  
ZMOS žiada vládu o opätovné financovanie aktivačných prác, lokálna ekonomika potrebuje nakopnúť

10.5.2021 (Webnoviny.sk) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada vládu a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) o opätovné spustenie financovania aktivačných prác. Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedol ústredný riaditeľ kancelária ZMOS Michal Kaliňák.

Pozastavenie príspevkov zo strany vlády neumožňuje už druhý rok starostom obcí naštartovať aktivačné práce.

Podporiť treba aj regióny


„Sme presvedčení, že bez podpory regionálnej ekonomiky na Slovensku nebude možné naštartovať lokálnu ekonomiku, boj s chudobou, hospodársku stabilitu aj sociálny zmier,“ povedal Kaliňák.

Podľa združenia v súčasnosti chýba starostom obcí príspevok na podporu zamestnávania znevýhodneného obyvateľstva či príspevok na podporu rozvoja miestnej a regionálnej zamestnanosti.

Rovnako v súčasnosti nemôžu využívať príspevok na aktivačnú činnosť formou dobrovoľnej služby a príspevok na podporu udržania pracovných miest.

Starostovia sú znepokojení


Podľa ZMOSu spôsobuje neudeľovanie príspevkov problémy najmä na severovýchode Slovenska, napríklad v okresoch Stropkov, Medzilaborce, Humenné či Vranov nad Topľou.

Starostovia z uvedených okresov sú situáciou znepokojení. Aktuálne totiž nevedia, či štát plánuje zrušené príspevky na podporu aktivačných prác nahradiť inými opatreniami, a či má vôbec o ich podporu záujem.

Viac k témam: aktivačné práce, nezamestnaní, príspevok na podporu zamestnávania
Zdroj: Webnoviny.sk - ZMOS žiada vládu o opätovné financovanie aktivačných prác, lokálna ekonomika potrebuje nakopnúť © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.