Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Zmestnávateľ nesmie siahnuť na mzdy zamestnancov, búria sa Moderné odbory Volkswagen

 Webnoviny  27. september 2018  329  
Zmestnávateľ nesmie siahnuť na mzdy zamestnancov, búria sa Moderné odbory Volkswagen

BRATISLAVA 27. septembra (WebNoviny.sk) - Moderné odbory Volkswagen (MOV) vyjadrili zásadný nesúhlas s krokmi vedenia závodu Volkswagen Slovakia (VW SK), a to znížiť skupinové ohodnotenie všetkých zamestnancov.

Podľa MOV totiž žiadny zamestnávateľ nesmie siahnuť ľuďom na mzdy, nie to ešte VW SK ako „najlepší zamestnávateľ“. Informoval o tom predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský.

Zníženie nákladov o percento


„Cieľom vedenia VW SK je dosiahnuť zníženie nákladov o 1 %, aby mohlo nemeckej matke vykázať zisk, a tak dostať svoje tučné odmeny. Neštítia sa pri tom siahnuť na to posledné, na peniaze zamestnancov, a to všetkých paušálne. Rázne odmietame protiprávne a jednostranné rozhodnutie vedenia VW SK znížiť skupinové ohodnotenie ľuďom z 10 % na 5 %, čo už pri nástupnom plate 1 100 eur je 55 eur,“ uviedol Zoroslav Smolinský.

Odporúčame:
Porsche nebude vyrábať nové dieselové modely, dôvodom emisný škandál Volkswagenu

Predseda Moderných odborov Volkswagen dodal, že toto ohodnotenie má motivovať ľudí k lepšiemu výkonu v práci a nemá slúžiť ako prostriedok boja zamestnávateľa so zástupcami zamestnancov.

„Žiadny zamestnávateľ nesmie siahnuť ľuďom na mzdy, detto nie ten „najlepší“. Naši zamestnanci úspešne zvládli tri náročné nábehy nových modelov v krátkom čase s menším počtom zamestnancov ako bolo naplánované, navyše sú k zamestnávateľovi lojálni. Takýmto postupom vedenia spoločnosti sa situácia veľmi rýchlo môže otočiť voči zamestnávateľovi samotnému,“ pokračoval Smolinský.

Svojvoľné rozhodnutie vedenia


Rozhodnutie znížiť skupinové ohodnotenie je podľa Smolinského ďalším zo série svojvoľných rozhodnutí vedenia, ktoré s MOV, ako majoritnou odborovou organizáciou, nebolo prejednané.

Odporúčame:
Brusel vyšetruje automobilky BMW, Daimler a Volkswagen pre technológie na zníženie emisií

Predtým vedenie spoločnosti navyše podľa MOV zvýšilo cenu stravného, či nevyplácalo kompenzačné príspevky na dopravu a ubytovanie zamestnancom v Martine, na čo Okresný súd Bratislava III vydal platobný príkaz zamestnávateľovi príspevky vyplatiť aj s úrokom.

„Zamestnávateľ dlhodobo robí nekorektné kroky voči zamestnancom a neférovo sa správa voči väčšinovej odborovej organizácii. Našu situáciu sme už preniesli aj na pôdu koncernu do nemeckého Wofsburgu, kde sme vo všetkých štruktúrach oboznámili vedenie koncernu o vývoji situácie vo VW SK. Urobíme všetko pre to, aby sme záujmy zamestnancov obhájili pred záujmami jednotlivcov vo vedení podniku,“ uzavrel Smolinský.

Viac k témam: Moderné odbory Volkswagen, Volkswagen Slovakia, Zoroslav Smolinský
Zdroj: Webnoviny.sk - Zmestnávateľ nesmie siahnuť na mzdy zamestnancov, búria sa Moderné odbory Volkswagen © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.