Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Živnostníci žiadajú od vlády rýchle a účinné opatrenia, pokles príjmov si nezavinili predsa sami

 Webnoviny  15. október 2020  242  
Živnostníci žiadajú od vlády rýchle a účinné opatrenia, pokles príjmov si nezavinili predsa sami

15.10.2020 (Webnoviny.sk) - Slovenský živnostenský zväz žiada od vlády rýchle a účinné opatrenia, ktoré zmiernia finančné dopady karanténnych opatrení na živnostníkov a malých a stredných podnikateľov. Tí síce akceptujú všetky zmysluplné opatrenia na zamedzenie a zmiernenie šírenia ochorenia COVID-19, upozorňujú však, že ich prijatím prichádza k závažným obmedzeniam ich prevádzky a výkonu činnosti.

Rozmáhajúca sa druhá vlna pandémie zabrzdí podľa zväzu aj mierne oživenie z letných mesiacov. Najviac pritom opätovne utrpí odvetvie osobných služieb, gastronómia, hotelierstvo, maloobchod, doprava, firmy v sektore umenia, športu a voľnočasových služieb.

Dopady koronavírusu treba eliminovať


“Je veľmi dôležité, aby sa eliminovali dopady protipandemických opatrení na živnostníkov, a aby títo mohli naďalej zotrvať vo svojom podnikaní,“ skonštatoval prezident zväzu Stanislav Čižmárik.

Ako doplnil prvý viceprezident Ján Palenčár, momentálne sa veľa z nich nachádza na hranici krachu. "Podnikatelia očakávajú od štátu ústretovosť pri kompenzácii mimoriadnych, nimi nezavinených nákladov a výpadkov tržieb, vyvolaných pandemickou situáciou, aby prežili krízové obdobie a mohli ďalej fungovať vo svojom podnikaní," povedal.

Zvýšenie podpory je vítané


Zástupcovia živnostníkov v tejto súvislosti vítajú rozšírenie programu prvej pomoci. „Zvýšenie podpory pre živnostníkov o 50 percent je skutočne dôležitým krokom, pretože predchádzajúce príspevky nepostačovali vo väčšine prípadov ani na úhradu povinných sociálnych odvodov a nepokrývali výpadok príjmov SZČO,“ uviedol Čižmárik.

Z administratívneho hľadiska však zväz apeluje na zvýšenie kapacity jednotlivých pracovísk úradov práce, ktoré budú spracovávať nové žiadosti o podporu a tiež na zlepšenie ich technického vybavenia, aby dokázali elektronicky vybavovať všetku agendu a nezdržiavala ich zbytočná papierová práca.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, finančná pomoc, Slovenský živnostenský zväz, živnostníci
Zdroj: Webnoviny.sk - Živnostníci žiadajú od vlády rýchle a účinné opatrenia, pokles príjmov si nezavinili predsa sami © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.