Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Železničná spoločnosť Slovensko vlani dosiahla vyrovnané hospodárenie

 Webnoviny   6. marec 2019  299  
Železničná spoločnosť Slovensko vlani dosiahla vyrovnané hospodárenie

BRATISLAVA 6. marca (WebNoviny.sk) - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) v roku 2018 zaznamenala po ôsmich rokoch znovu vyrovnané hospodárenie. Plánovala síce stratu 2 mil. eur, nakoniec dosiahla mierny zisk 6 tis. eur.

Národný vlakový osobný dopravca zmenil spôsob účtovania doplatku kompenzácie za výkony podľa zmluvy so štátom a tak vykáže jednorazový mimoriadny fiktívny účtovný zisk zhruba 37 mil. eur. Ako v utorok informovala spoločnosť, celý účtovný zisk použije na umorenie strát z minulosti, čím zvýši vlastné imanie o 27 % a jej ekonomika bude transparentnejšia.

"Zároveň meníme spôsob účtovania za rok 2018, kedy pohľadávku voči štátu si zaúčtujeme priamo do roku 2018. Vykážeme tzv. druhý hospodársky výsledok, je to nová metodika a zisk 37 mil. eur je jednorazový," povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký. "Čo sa týka metodiky, čo sme používali doteraz, tak bude zisk a vyrovnané hospodárenie spoločnosti už v roku 2018," uviedol.

Mimoriadne neplánované náklady


ZSSK pre zmenu účtovania očakáva vyrovnané hospodárenie aj v tomto a ďalších rokoch. "Bude mať na to vplyv aj komerčná činnosť, to znamená IC vlaky, a tiež mimoriadne neplánované náklady. Budeme robiť všetko preto, aby hospodárenie spoločnosti bolo vyrovnané," dodal Hlubocký.

ZSSK hospodárila v roku 2017 ešte so stratou vyše 4 mil. eur a postupne ju znižovala od roku 2014, kedy zaznamenala negatívny hospodársky výsledok 6,38 mil. eur. Štát vlani poskytol spoločnosti kompenzáciu dopravných výkonov vo verejnom záujme vo výške 263,12 mil. eur, čo je medziročne viac o 6,2 %, resp. o 15,44 mil. eur.

Dopravné výkony spoločnosti na objednávku štátu totiž dosiahli 33,65 mil. vlakových kilometrov a oproti roku predtým vzrástli o 3,1 % alebo o 1 mil. kilometrov.

Navýšenie vlastného imania


Podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku ekonomiky a informačného manažmentu ZSSK Patrik Horný informoval, že rok 2018 bol pre spoločnosť prelomový nielen pre vyrovnaný hospodársky výsledok po dlhom čase.

"Dôležité pre celkovú finančnú stabilitu a rozvoj firmy je rozhodnutie o navýšení vlastného imania, ktoré sme dohodli s naším akcionárom Ministerstvom dopravy a výstavby SR. Novou systematikou účtovania sme dosiahli väčšiu transparentnosť našej spoločnosti," poznamenal Horný.

"Po novom už neprenášame straty z minulých období do nasledujúcich rokov a tvorba hospodárskeho výsledku je značne zrozumiteľnejšia," uviedol Horný.

Prenášanie rozdielov vznikajúcich z reálnych nákladov v danom roku a účtovania dohadnej položky na dotáciu v ďalšom roku podľa dopravcu viedlo k skresľovaniu reálnej potreby financovania, a tiež k zásahom do ekonomického hospodárenia spoločnosti, ktoré museli vo výsledku pokryť finančný rozdiel na príjmovej strane.

Viac k témam: železničná doprava, ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk - Železničná spoločnosť Slovensko vlani dosiahla vyrovnané hospodárenie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.