Utorok, 23. apríl 2024
Zamračené  6,1 °C
Mimoriadne správy

Zbankrotovala ďalšia tisícka Slovákov, záujemcov o osobný bankrot enormne pribúda

 Webnoviny  17. august 2018  347  
Zbankrotovala ďalšia tisícka Slovákov, záujemcov o osobný bankrot enormne pribúda

BRATISLAVA 17. augusta (WebNoviny.sk) - Ani v roku 2018 záujem o osobný bankrot podľa Ministerstva spravodlivosti SR (MS SR) neutícha, práve naopak. Počas siedmich mesiacov roka 2018 totiž zaznamenalo Centrum právnej pomoci (CPP) na Slovensku vyše 62 tisíc kontaktov vo veci osobného bankrotu.

Žiadosť o bankrot podalo 9 218 občanov a CPP podalo návrh na súd v takmer 8 151 prípadoch. Informovala o tom v piatok hovorkyňa MS SR Zuzana Drobová v tlačovej správe.

„Za sedem mesiacov roku 2018 podali klienti viac žiadostí o oddlženie konkurzom ako za celý minulý rok. Počas júla sme evidovali 1 256 žiadostí o konkurz. Pracovníci Centra právnej pomoci v tomto čase poskytli viac ako 9 tisíc konzultácií či už osobných, telefonických alebo emailom a podali sme návrh na súd v 1 418 prípadoch,“ objasnila súčasnú situáciu riaditeľka CPP Eva Kováčechová.

Odporúčame:
Zbankrotovali ďalšie stovky Slovákov, osobný bankrot je po novom výrazne jednoduchší a lacnejší

Osobný bankrot je zákonom upravený proces, ktorým sa fyzická osoba podnikateľ alebo fyzická osoba nepodnikateľ môže zbaviť svojich dlhov. Inštitút osobného bankrotu využili tisíce ľudí už bezprostredne po jeho zavedení v marci roka 2017.

Dlhov sa môže po novom dlžník zbaviť pomocou jednej z dvoch alternatív – konkurzom alebo cez splátkový kalendár. Pri konkurze odovzdá na speňaženie majetok a súd následne rozhodne o oddlžení. V prípade splátkového kalendára si dlžník ponechá časť majetku, ale v stanovenom období vypláca sumu, ktorú určí súd.

Viac k témam: Centrum právnej pomoci (CPP), Ministerstvo spravodlivosti SR, osobný bankrot
Zdroj: Webnoviny.sk - Zbankrotovala ďalšia tisícka Slovákov, záujemcov o osobný bankrot enormne pribúda © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.