Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Zamestnávatelia, odborári, obce aj mestá žiadajú poslancov, aby stiahli návrh osobitného odvodu

 Webnoviny  28. november 2018  265  
Zamestnávatelia, odborári, obce aj mestá žiadajú poslancov, aby stiahli návrh osobitného odvodu

BRATISLAVA 28. novembra (WebNoviny.sk) - Poslanecký návrh o osobitnom odvode pre obchodné reťazce nerieši systémovo problémy slovenských poľnohospodárov a potravinárov.

Naopak, uškodí celému systému s negatívnym dopadom na spotrebiteľov, výrobcov potravín i zamestnancov v sektore pôdohospodárstva, potravinárstva a obchodu.

Z tohto dôvodu vyzývajú Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ), Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) poslancov NR SR, aby nepokračovali v legislatívnom procese o tomto zákone. Konštatovali to v stredu na tlačovom brífingu prvý viceprezident RÚZ Mário Lelovský a viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová.

Nízka potravinová sebestačnosť


"Vzhľadom na nízku potravinovú sebestačnosť Slovenska, spotrebitelia v súčasnosti z rôznych dôvodov čelia nedostatku kvalitných potravín vyrobených na Slovensku. Preto vyzývame na otvorenie celospoločenskej diskusie, ktorá by vyústila do konkrétnych opatrení na podporu domácej produkcie v súlade s ekonomickými potrebami miestnej územnej samosprávy. Sme za to, aby sa prijímali opatrenia presahujúce volebný cyklus, ktoré by neboli marketingovými nástrojmi, ale reálne podporili udržateľné opatrenia na rozvoj slovenského poľnohospodárstva a nášho potravinárskeho priemyslu," uviedol Lelovský.

Zástupcovia zamestnávateľov, odborov, miest a obcí Slovenska v stredu na tlačovom brífingu podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že majú záujem na tom, aby sa systémovo podporili slovenskí poľnohospodári a potravinári, no nie cez osobitný odvod pre obchodné reťazce.

"Prostredníctvom osobitného odvodu vidíme riziko negatívneho dopadu na sociálny dialóg, najmä na nárast miezd v agropotravinárskom sektore obchodu, ako aj na utlmenie atraktivity pracovných pozícií v danom segmente," ozrejmila Monika Uhlerová.

Dialóg farmárov aj obchodníkov


Signatári vyhlásenia okrem toho, že vyzvali poslancov NR SR, aby nepokračovali v legislatívnom procese o odvode, zároveň vyzvali agrosektor, aby sprostredkoval zodpovedný dialóg kľúčových aktérov na odbornej platforme.

V nej by mali mať mať svoje zastúpenie slovenskí poľnohospodári, potravinári, obchodníci, zástupcovia sociálnych partnerov, vrátane zástupcov zamestnancov, a rovnako aj štát.

"Sme presvedčení, že len takto nájdeme východiská a riešenia na pozdvihnutie poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku, ktoré budú systémové, dlhodobo udržateľné, sociálne spravodlivé a pre spotrebiteľa prínosné v podobe väčšej dostupnosti kvalitných slovenských potravín," dodala Uhlerová.

Viac k témam: farmári, KOZ Konfederácia odborových zväzov SR, osobitný odvod, RUZ Republiková únia zamestnávateľov, ZMOS Združenie miest a obcí Slovenska
Zdroj: Webnoviny.sk - Zamestnávatelia, odborári, obce aj mestá žiadajú poslancov, aby stiahli návrh osobitného odvodu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.