Sobota, 27. júl 2024
Mimoriadne správy

Zamestnávatelia na Slovensku prijímajú čoraz viac cudzincov, pribúdajú nielen Ukrajinci

 Webnoviny  22. december 2023  145  
Zamestnávatelia na Slovensku prijímajú čoraz viac cudzincov, pribúdajú nielen Ukrajinci

22.12.2023 (SITA.sk) - Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku neustále stúpa. V minulom mesiaci na Slovensku pracovalo 100,9 tisíca cudzincov, čo bolo o 352 osôb viac ako v októbri.

V porovnaní s novembrom minulého roka pritom na Slovensku pracuje o 13,5 tisíca cudzincov viac. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú dlhodobo Ukrajinci. Medziročne ich na slovenskom trhu práce pribudlo 6,5 tisíca, čím celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás vzrástol na 39,7 tisíca.

Počet Srbov pracujúcich na Slovensku sa v minulom mesiaci oproti novembru minulého roka zvýšil o 319 na 9,8 tisíca. Spomedzi občanov z krajín Európskej únie bolo na Slovensku najviac Rumunov, ktorých u nás pracovalo 7,2 tisíca, nasledovali Česi so 6,5 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 6,1 tisíca.

Na Slovensku pritom pribúdajú aj pracovníci z exotickejších krajín. V minulom mesiaci u nás pracovalo 3,2 tisíca Indov. V porovnaní s novembrom minulého roka ich pribudlo 1,9 tisíca.

Viac k témam: Cudzinci z Ukrajiny, Trh práce
Zdroj: SITA.sk - Zamestnávatelia na Slovensku prijímajú čoraz viac cudzincov, pribúdajú nielen Ukrajinci © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.