Štvrtok, 28. marec 2024
Slnečno  10,8 °C
Mimoriadne správy

Zamestnávatelia musia odovzdávať výkazy za zamestnancov aj počas koronakrízy, upozorňuje Sociálna poisťovňa

 Webnoviny   3. jún 2020  227  
Zamestnávatelia musia odovzdávať výkazy za zamestnancov aj počas koronakrízy, upozorňuje Sociálna poisťovňa

3.6.2020 (Webnoviny.sk) - Sociálna poisťovňa upozorňuje zamestnávateľov, že sú aj počas koronakrízy povinní pravidelne zasielať mesačné výkazy do Sociálnej poisťovne.

Poistné treba vykazovať


"Vykázať poistné a predložiť mesačný výkaz poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie sú zamestnávatelia povinní aj v prípade, že v čase pandémie si úhradu poistného odložili (za marec, za máj) alebo ho majú odpustené (za apríl)," uviedol v tlačovej správe hovorca poisťovne Peter Višváder.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu




Na tejto povinnosti sa podľa neho nič nezmenilo, poistné treba vykazovať v zákonom stanovených termínoch, v rovnakej štruktúre a forme.

Zachovaný zostáva aj spôsob vykazovania, zamestnávateľ tak vykazuje poistné za zamestnávateľa aj za zamestnanca.

Odoslali tisíce upozornení


"Napriek tomu, že má odložené alebo odpustené odvody za časť zamestnávateľa, nevykazuje z tohto dôvodu nulové poistné, keďže za zamestnanca poistné naďalej uhrádzal a uhrádza," informuje poisťovňa.

Sociálna poisťovňa odoslala minulý mesiac 9 349 esemesiek a e-mailov, v ktorých upozornila 5 687 zamestnávateľov na neodovzdané povinné mesačné výkazy za zamestnancov. Išlo o výkazy za marec tohto roka.

"Na základe upozornenia 1 030 zamestnávateľov zaslalo do Sociálnej poisťovne mesačný výkaz poistného, čo je viac ako 18 %," uviedol Višváder.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, sociálne odvody
Zdroj: Webnoviny.sk - Zamestnávatelia musia odovzdávať výkazy za zamestnancov aj počas koronakrízy, upozorňuje Sociálna poisťovňa © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.