Sobota, 18. máj 2024
Slnečno  17,6 °C
Mimoriadne správy

Vyššie platy zdravotných sestier možno zabránia ich odchodu do zahraničia, tvrdia odborári

 Webnoviny   1. október 2018  423  
Vyššie platy zdravotných sestier možno zabránia ich odchodu do zahraničia, tvrdia odborári

BRATISLAVA 1. októbra (WebNoviny.sk) – Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) pozitívne prijalo informáciu o zvýšení tarifných platov v zdravotníctve o 10 % od januára 2019. Informovalo o tom vo svojej tlačovej správe.

"Každú zmenu, ktorá zlepšuje platové ohodnotenie sestier a pôrodných asistentiek, samozrejme, vítame, pretože ak sa zvyšuje mzda v iných odvetviach, zaslúžia si lepšie ohodnotenie zvlášť tí, ktorí sa starajú o zdravie a životy občanov SR," uviedla predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká.

Zlá situácia


Podľa predsedníčky je volanie po zlepšení platov v zdravotníctve konečne vypočuté a začína sa proces, na konci ktorého sestry a pôrodné asistentky nebudú musieť odchádzať do zahraničia či za montážny pás.

"Chcem veriť, že raz dospejeme do stavu, že sa sestry a pôrodné asistentky budú vracať na Slovensko, k našim pacientom a k svojim rodinám," dodala.

Odporúčame:
Zdravotným sestrám zrejme zvýšia platy, Kalavská rokovala s Kažimírom o rozpočte pre zdravotníctvo

Združenie dlhodobo upozorňovalo na zlú situáciu sestier a pôrodných asistentiek, na ich poddimenzovanosť, preťaženosť a stúpajúci priemerný vek.

"Je dobré, že si kompetentní konečne všimli dlhodobé a kritické znižovanie počtov personálu pri pacientoch, čo má prirodzene následky na zdraví obyvateľstva,“ zhodnotila Kavecká.

Lepšia zdravotná starostlivosť


Verí, že zvýšenie miezd sa reálne premietne aj na výplatných páskach sestier a pôrodných asistentiek, pričom sa nebude využívať systém "tu pridám, tam uberiem".

"Dúfam, že nejde o posledné zvýšenie platov, keďže iné odvetvia hospodárstva či zahraničie sú stále veľmi veľkým lákadlom pre našich zdravotníckych pracovníkov a musíme naďalej investovať do lepšej zdravotnej starostlivosti o pacientov," uzavrela predsedníčka OZ SaPA.

Odporúčame:
Poslanci nepodporili návrh zákona, ktorý mal zvýšiť platy sestrám a pôrodným asistentkám

Počet zdravotných sestier a pôrodných asistentiek na tisíc obyvateľov v SR sa od roku 2000 do roku 2016 podľa štatistiky OECD znížil zo 7,44 na 5,74 sestry.

Podľa údajov OECD patrí Slovensko medzi krajiny s najnižším počtom sestier na tisíc obyvateľov. Celkový počet sestier sa za toto obdobie znížil z 40 077 na 31 000, čo je pokles o 22.65 %. Pokles počtov pokračuje ako u jedinej krajiny Európskej únie.

Viac k témam: Monika Kavecká, Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek OZSaPA, pôrodné asistentky, zdravotné sestry, zvyšovanie platov
Zdroj: Webnoviny.sk - Vyššie platy zdravotných sestier možno zabránia ich odchodu do zahraničia, tvrdia odborári © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.