Nedeľa, 29. september 2024
Mimoriadne správy

VšZP popiera ohrozenie gynekologickej starostlivosti, súkromní lekári vraj šíria poplašné správy

 Webnoviny  14. jún 2018  300  
VšZP popiera ohrozenie gynekologickej starostlivosti, súkromní lekári vraj šíria poplašné správy

BRATISLAVA 14. júna (WebNoviny.sk) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ostro odmieta informáciu prezentovanú združením Zdravita, že od 1. júla tohto roka je ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti u gynekológov či v ďalších ambulanciách. Podľa stanoviska zdravotnej poisťovne ide o poplašnú a nepravdivú informáciu.

Odmietnuté úpravy


"Všeobecná zdravotná poisťovňa má zmluvné vzťahy s gynekológmi, ktorí sú členmi združenia Zdravita, uzatvorené do 30. júna. Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúkla združeniu Zdravita zmluvné úpravy s účinnosťou od 1. apríla 2018, avšak z ich strany boli odmietnuté.

Odporúčame:
Jurzyca z SaS označil balíček Smeru-SD za nezmyselný. Dotuje aj tých, ktorých netreba

Ostatné asociácie, ako aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí nie sú organizovaní, zmluvné úpravy prijali. Navýšenie zmluvných úprav s účinnosťou od 1. apríla 2018 predstavuje sumu v priemere 6,7 milióna eur mesačne oproti roku 2017," vysvetlila hovorkyňa VšZP Viktória Vasilenková.

Nekorektné konanie


Zdravotná poisťovňa považuje za nekorektné, že združenie komentuje neukončený proces rokovaní o zvýšení platieb. "Všeobecná zdravotná poisťovňa niekoľkokrát otvorene deklarovala, že medziročne navýši platby, čiže poskytne ambulantnému sektoru o niekoľko desiatok miliónov eur viac v porovnaní s minulým rokom.

Odporúčame:
Ambulantní poskytovatelia a komora lekárov odmietajú informácie o možnom kolapse pohotovostí

Zmluvné podmienky so združením Zdravita ešte nie sú uzatvorené, rokovania prebiehajú a až do ich ukončenia zdravotná poisťovňa nebude tento proces komentovať," uviedla Vasilenková. Všeobecná zdravotná poisťovňa verí, že v najbližšom období sa strany dohodnú.

Asociácia súkromných lekárov upozornila v stredu okrem iného na nedofinancovanie ambulantného sektora. "Minulý rok bol ozdravný plán pre Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, minulý rok sa zmluvy so zdravotnými poisťovňami navyšovali o nulu, bolo nám sľúbených 50 miliónov eur do ambulantného sektoru a dodnes sme z nich nevideli ani cent. Od 1. júla nebude mať trištvrte milióna našich pacientiek - mamičiek gynekologickú starostlivosť, pretože naše zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou zanikajú," upozornil prezident ASL Marián Šóth.

Viac k témam: ASL Asociácia súkromných lekárov, gynekológ, VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa, Zdravita
Zdroj: Webnoviny.sk - VšZP popiera ohrozenie gynekologickej starostlivosti, súkromní lekári vraj šíria poplašné správy © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.