Štvrtok, 18. apríl 2024
Prevažne slnečno  7,1 °C
Mimoriadne správy

Volkswagen Slovakia je za slobodný a férový obchod a odmieta možné americké clá na autá

 Webnoviny  18. február 2019  314  
Volkswagen Slovakia je za slobodný a férový obchod a odmieta možné americké clá na autá

BRATISLAVA 18. februára (WebNoviny.sk) - Spoločnosť Volkswagen Slovakia ako súčasť koncernu Volkswagen je za slobodný a férový obchod a partnerskú spoluprácu ako základ pre blahobyt, zamestnanosť a trvalo udržateľný rast všetkých zúčastnených strán.

Jednostranný protekcionizmus nikomu neprospel


Automobilka to uviedla v pondelok pre agentúru SITA v reakcii na možnosť zavedenia ciel na dovoz áut do USA a na vyhlásenie Európskej únie, že jej prípadná odpoveď bude rýchla a adekvátna.

"Skúsenosť ukazuje, že jednostranný protekcionizmus dlhodobo nikomu neprospel. Iba slobodný a férový obchod môže zaistiť rozvoj blahobytu. Automobilový priemysel s dlhodobo plánovanými cyklami investícií, produkcie a produktov je odkázaný na spoľahlivé medzinárodné rámcové podmienky," uviedla hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

Ak americké úrady dospejú k záveru, že európske autá sú hrozbou pre národnú bezpečnosť USA a mali by byť postihnuté clami, reakcia Európskej únie bude podľa jej pondelňajšieho stanoviska "rýchla a adekvátna".

Posudok o ohrození národnej bezpečnosti


Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas totiž v pondelok povedal, že ak USA podniknú "kroky škodlivé pre európsky export, Európska komisia (EK) bude reagovať rýchlym a adekvátnym spôsobom".

Očakáva sa, že americké ministerstvo obchodu onedlho zverejní posudok, či dovoz áut ohrozuje národnú bezpečnosť USA a či je to dôvod na uvalenie dovozných ciel.

Americký prezident Donald Trump by potom mal 90 dní na rozhodnutie, či clá zavedie. Európska únia a USA sa snažia podľa EK pripraviť obchodnú dohodu, ale vyjednávania napredujú pomaly.

Viac k témam: clá USA, Európska únia, Volkswagen Slovakia
Zdroj: Webnoviny.sk - Volkswagen Slovakia je za slobodný a férový obchod a odmieta možné americké clá na autá © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.