Piatok, 26. apríl 2024
Slnečno  8,5 °C
Mimoriadne správy

Vo Volkswagene Slovakia platí nová kolektívna zmluva, zabezpečí dobré podmienky pre zamestnancov

 Webnoviny   1. september 2019  326  
Vo Volkswagene Slovakia platí nová kolektívna zmluva, zabezpečí dobré podmienky pre zamestnancov

1.9.2019 (Webnoviny.sk) - V spoločnosti Volkswagen Slovakia (VW SK) začína od 1. septembra platiť nová kolektívna zmluva, na ktorej sa dohodlo vedenie VW SK a odborová organizácia Moderné odbory Volkswagen (MOV).

Platnosť kolektívnej zmluvy je na štyri roky, do 31. augusta 2023. Informovala o tom hovorkyňa VW SK Lucia Kovarovič Makayová.

Postupné zvýšenie tarifných miezd


V kolektívnej zmluve bolo dohodnuté postupné zvyšovanie tarifných miezd, ako aj päťročná garancia zamestnanosti.

Zmluva hovorí o postupnom zvyšovaní tarifných miezd o 3,5 percenta a jednorazovej platbe vo výške 350 eur od 1. septembra 2019. V nasledujúcom roku sa zvýšia mzdy o ďalších 4,2 percenta, pričom jednorazová platba má byť 250 eur, v rokoch 2021 a 2022 mzdy porastú o 4,5 percenta. Jednorazová platba v roku 2022 bude 200 eur.

„Teší ma, že sme spolu s odborovou organizáciou dokázali viesť konštruktívne a férové rokovania a prostredníctvom ich výsledku vysielame koncernu Volkswagen pozitívny signál, že patríme medzi stabilné a konkurencieschopné závody. Výsledok kolektívneho vyjednávania reflektuje spoluzodpovednosť odborov a podniku za budúcnosť našej spoločnosti,“ uviedol člen predstavenstva pre personálnu oblasť vo VW SK Sebastian Krapoth.

Vopred odsúhlasené nástroje flexibility


V novej kolektívnej zmluve je zakotvená aj dohoda o zabezpečení zamestnanosti na najbližších päť rokov, v rámci ktorej sa spoločnosť zaviazala neuplatňovať skončenie pracovného pomeru z organizačných dôvodov a nadbytočnosti.

V oprávnených situáciách bude zamestnávateľ po dohode s odborovou organizáciou využívať pre zachovanie zamestnanosti vopred odsúhlasené nástroje flexibility ako skrátený pracovný týždeň, konto pracovného času, či náhradu mzdy v prípade prekážky na strane zamestnávateľa. Medzi ďalšie body dohodnuté v novej kolektívnej zmluve patrí aj predĺženie prestávky v práci o platených päť minút. Všetky doteraz dohodnuté výhody vyplývajúce z kolektívnej zmluvy zostávajú zachované.

„Dohodnutím novej kolektívnej zmluvy sme zabezpečili naďalej dobré pracovné podmienky pre zamestnancov, a to v obzvlášť náročných časoch, v ktorých sa automobilový priemysel a VW SK momentálne nachádzajú. V dôsledku zmenených rámcových podmienok je súčasná situácia v závode aj celom koncerne oveľa zložitejšia ako v uplynulých rokoch. Zabezpečenie garancie zamestnanosti a stabilita pracovných miest sa preto stali na najbližšie roky prioritou, a to najmä pri udržaní dobrých pracovných a mzdových podmienok, ktoré sme dosiahli v predchádzajúcich kolektívnych vyjednávaniach,“ uviedol predseda MOV Zoroslav Smolinský.

Viac k témam: kolektívna zmluva, Moderné odbory Volkswagen, Volkswagen Slovakia
Zdroj: Webnoviny.sk - Vo Volkswagene Slovakia platí nová kolektívna zmluva, zabezpečí dobré podmienky pre zamestnancov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.