Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Viaceré gastro prevádzky nedostali podporu, ministerstvo si predlžuje termíny vyplatenia pomoci

 Webnoviny  22. február 2021  269  
Viaceré gastro prevádzky nedostali podporu, ministerstvo si predlžuje termíny vyplatenia pomoci

22.2.2021 (Webnoviny.sk) - Situácia v sektore gastro služieb je čoraz kritickejšia. Štyri z piatich gastro prevádzok stále nedostali podporu pre cestovný ruch. Vyplýva to z výsledkov prieskumu platformy #StáleMámeChuť, ktorá združuje 14 organizácií a iniciatív spojených pre záchranu gastro sektora na Slovensku. Ministerstvo dopravy podľa gastro prevádzkovateľov vypláca pomoc extrémne pomaly a jednostranne si predlžuje termíny.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


„Štátne orgány musia zrýchliť a zefektívniť administrovanie schém pomocí. Každý týždeň čakania naviac môže znamenať koniec ďalších gastro prevádzok. Sľúbená pomoc mnohým žiadateľom v určenom termíne a bez vysvetlenia neprichádza. Ministerstvo dopravy a výstavby SR navyše nedávno jednostranne ohlásilo zmenu podmienok pomoci. Schvaľovanie žiadostí tak môžu po novom úradníci posunúť o 30 dní a následné vyplatenie peňazí o ďalších 30 dní. To môže byť pre množstvo gastro prevádzok likvidačné,“ uviedol Vladimír Machalík z iniciatívy #StáleMámeChuť.

Najväčší záujem je o Prvú pomoc+


Najväčší záujem prejavujú gastro prevádzky o „Prvú pomoc+“ na podporu zamestnanosti z dielne rezortu práce. Za december o ňu požiadalo 87 % prevádzok zúčastnených na prieskume. Za január potvrdilo vyplatenie príspevku k 18. februáru 2021 ani nie 10 % žiadateľov, ktorí sa zapojili do prieskumu.

Pomoc z Ministerstva hospodárstva SR na preplatenie časti nájmu formou dotácie žiadalo len niečo viac ako dve pätiny opýtaných (43,7 %). Pätina prevádzok podniká vo vlastných priestoroch, za ktoré musí stále hradiť náklady a nemá možnosť túto pomoc využiť. Približne 15 % prevádzok sa nedohodlo s prenajímateľom. „Reštauráciám by viac ako komplikované dohadovanie sa s prenajímateľom pomohla priama pomoc s preukázateľnými fixným nákladmi vyplácanými na účet postihnutých podnikateľov," doplnil Machalík.

Veľká výzva nebola zverejnená


O pomoc zo schémy pre cestovný ruch v gescii Ministerstva dopravy a výstavby SR požiadali viac ako štyri pätiny dopytovaných gastro prevádzkovateľov. Takmer dve tretiny však k 18. februáru stále nemali odpoveď o schválení pomoci. Až 78 % žiadateľov spomedzi účastníkov prieskumu stále financie zo schémy pomoci pre cestovný ruch k 18. februáru 2021 nedostalo. Podniky s viacerými prevádzkami zároveň poukazujú na skutočnosť, že tzv. veľká výzva, ktorá umožňuje čerpať štátnu pomoc vo výške viac ako 200 000 eur ešte nebola zverejnená.

Rýchleho dotazníkového online prieskumu platformy #StáleMámeChuť k využívaniu štátnych schém aj pre gastro sektor sa zúčastnilo v dňoch 12. až 18. februára 2021 viac ako 200 gastro prevádzok z územia celého Slovenska.

Agentúra SITA požiadala o reakciu aj ministerstvo dopravy.

Viac k témam: cestovný ruch, COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, gastro, gastrosektor, Koronavírus, prieskum, prvá pomoc
Zdroj: Webnoviny.sk - Viaceré gastro prevádzky nedostali podporu, ministerstvo si predlžuje termíny vyplatenia pomoci © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.