Sobota, 20. apríl 2024
Zamračené  4,8 °C
Mimoriadne správy

Viac ako štyri roky je na Slovensku bez práce menej ľudí než vlani, najviac ich má Prešovský kraj

 Webnoviny   2. august 2020  258  
Viac ako štyri roky je na Slovensku bez práce menej ľudí než vlani, najviac ich má Prešovský kraj

2.8.2020 (Webnoviny.sk) - Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu júna tohto roka 24,4-tisíca osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky. Medziročne ide o pokles o 3,6-tisíca ľudí. Viac ako štyri roky je tak v súčasnosti bez práce 11 % z celkového počtu nezamestnaných.

Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu šiesteho mesiaca tohto roka oproti koncu júna vlaňajška vzrástol o 4,8-tisíca na 65-tisíc osôb. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Prešovský kraj vedie


Najviac dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako štyri roky, sa nachádza v Prešovskom kraji. Ku koncu júna tohto roka išlo o 7,9-tisíca nezamestnaných.

Prispeli k tomu predovšetkým okresy Kežmarok, Vranov nad Topľou a Prešov, v ktorých počet nezamestnaných nad štyri roky presiahol 1,1- tisíca.

V Košickom kraji nemalo prácu viac ako štyri roky 7,6-tisíca evidovaných nezamestnaných.

Najhoršia situácia bola v tomto kraji v okresoch Trebišov, Michalovce, Košice-okolie a Rožňava, keď v okrese Trebišov bolo takmer 2-tisíc ľudí s nezamestnanosťou nad štyri roky a v okresoch Michalovce, Košice-okolie a Rožňava cez 1,1-tisíca takýchto osôb.

Rimavská Sobota vyčnieva


Tretím najhorším krajom je z hľadiska dlhodobej nezamestnanosti Banskobystrický kraj.

V ňom je bez práce viac ako štyri roky 5,6-tisíca osôb. Nad všetkými okresmi Banskobystrického kraja vyčnieva okres Rimavská Sobota, kde je takmer 2,1-tisíca ľudí nezamestnaných viac ako štyri roky.

Lepšia situácia je v Žilinskom kraji, kde počet nezamestnaných nad štyri roky na konci minulého mesiaca dosiahol 1,3-tisíca osôb. Nasleduje Nitriansky kraj, ktorý v tejto kategórii eviduje 949 nezamestnaných.

V Trenčianskom kraji bolo bez práce nad štyri roky 500 osôb. V Bratislavskom kraji bolo minulý mesiac bez práce viac ako štyri roky 315 ľudí a v Trnavskom kraji 208 osôb.

Miera nezamestnanosti stúpla


Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v júni tohto roka stúpla o 0,20 percentuálneho bodu na 7,40 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti v minulom mesiaci vyššia o 2,43 percentuálneho bodu.

Úrady práce evidovali 203 586 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s májom ide o nárast o 5 330 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, v júni stúpol o 66 960 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 8,20 %.

V porovnaní s májom tohto roka išla nahor o 0,24 percentuálneho bodu, medziročne stúpla o 2,16 percentuálneho bodu. Úrady práce evidovali v júni celkovo 225 508 ľudí bez práce, čo je v porovnaní s májom tohto roka o 6 349 osôb viac.

Viac k témam: nezamestnanosť
Zdroj: Webnoviny.sk - Viac ako štyri roky je na Slovensku bez práce menej ľudí než vlani, najviac ich má Prešovský kraj © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.