Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Veteráni protikomunistického odboja by mohli dostať jednorázový príplatok k dôchodku

 Webnoviny   6. október 2020  266  
Veteráni protikomunistického odboja by mohli dostať jednorázový príplatok k dôchodku

6.10.2020 (Webnoviny.sk) - Veteránom protikomunistického odboja a ich vdovám, vdovcom a sirotám by sa mohol k dôchodku priznať jednorazový príplatok v symbolickej výške 1 989 eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o príplatku k dôchodku politickým väzňom, ktorý do parlamentu predložili poslanci koalície.

Vyšší príplatok za odsedené roky


Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) sa návrhom bude zaoberať na schôdzi, ktorá sa začína 20. októbra.

Cieľom novely je tiež zvýšiť veteránom protikomunistického odboja príplatok k dôchodku zo súčasných päť na desať eur za každý mesiac obmedzenia osobnej slobody a dosiahnuť spravodlivosť aj pre tých, ktorí boli internovaní v centralizovaných kláštoroch počas akcií K a R.

Chcú vyzdvihnúť význam obetí


Akcia K bola zameraná na likvidáciu mužských kláštorov a internáciu rehoľníkov. Po nej nasledovala Akcia R, ktorá bola namierená proti ženským reholiam.

„Hlavným účelom návrhu zákona je vyzdvihnúť význam obetí tých, ktorí sa postavili na odpor proti komunistickému režimu a následne bola ich osobná sloboda obmedzená. Ich príklad môže byť vzorom či inšpiráciou najmä pre mladých ľudí, aby si vážili hodnoty demokracie a slobody," píše sa v dôvodovej správe.

Viac k témam: dôchodky, politickí väzni
Zdroj: Webnoviny.sk - Veteráni protikomunistického odboja by mohli dostať jednorázový príplatok k dôchodku © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.