Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Veľká Británia po brexite prestane uplatňovať pravidlá spoločného trhu, môže to spôsobiť ťažkosti

 Webnoviny  18. január 2020  250  
Veľká Británia po brexite prestane uplatňovať pravidlá spoločného trhu, môže to spôsobiť ťažkosti

18.1.2020 (Webnoviny.sk) - Ukončením členstva v Európskej únii Veľká Británia prestane uplatňovať pravidlá spoločného trhu. Vyhlásil to v sobotu minister financií Sajid Javid. Ako dodal, niektorým odvetviam britskej ekonomiky to môže spôsobiť ťažkosti. EÚ ako celok je v súčasnosti pre Veľkú Britániu jej najväčším obchodným partnerom.

"Nebudú žiadne usmernenia, nikto nám nebude určovať pravidlá. Nebudeme súčasťou jednotného trhu a nebudeme v colnej únii. Toto všetko stihneme do konca tohto roka,“ povedal Javid pre denník Financial Times.

Veľká Británia oficiálne ukončí členstvo v EÚ 31. januára tohto roka. Po tomto dátume začne plynúť jedenásťmesačné prechodné obdobie, počas ktorého sa krajina ešte bude riadiť únijnými pravidlami. Británia sa stane vôbec prvou krajinou, ktorá ukončí členstvo v bloku.

Viac k témam: Brexit
Zdroj: Webnoviny.sk - Veľká Británia po brexite prestane uplatňovať pravidlá spoločného trhu, môže to spôsobiť ťažkosti © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.