Piatok, 17. máj 2024
Mimoriadne správy

Veľká Británia bude strácať pre brexit desiatky miliárd libier ročne, vypočítal britský inštitút

 Webnoviny  26. november 2018  285  
Veľká Británia bude strácať pre brexit desiatky miliárd libier ročne, vypočítal britský inštitút

LONDÝN 26. novembra (WebNoviny.sk) - Dohoda o brexite, ktorú podporuje britská vláda, znamená, že Británia bude do roku 2030 chudobnejšia o 100 mld. libier (GBP) ročne.

Vyplýva to zo štúdie britského Národného inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum (NIESR) objednanej kampaňou People's Vote (Voľba ľudu), ktorá chce druhé referendum. "Rovná sa to strate ekonomického výkonu Walesu alebo Londýnskej City," uviedla štúdia. Informuje o tom portál bbc.com.

Rôzne scenáre Brexitu


NIESR namodeloval rôzne scenáre brexitu a porovnal ich so základným scenárom zotrvania Británie v Európskej únii.

Inštitút dospel k záveru, že vládou uprednostňovaný výsledok, čiže odchod z EÚ v marci 2019 a vstup do prechodného obdobia trvajúceho do decembra 2020, po ktorom bude nasledovať dohoda o voľnom obchode, povedie k výraznej redukcii obchodu a investícií.

Krajina bude chudobnejšia


Podľa predikcie NIESR do roku 2030 britský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa klesne o 3 percentá ročne, čo je pri dnešných cenách 1 090 GBP na obyvateľa ročne.

Obchod medzi Britániou a EÚ klesne o 46 percent. Okrem toho zahraničné investície v Británii oslabia o 21 percent a daňové príjmy krajiny sa do roku 2030 znížia o 1,5 až 2 percentá, čiže o 18 až 23 mld. GBP.

Model, ktorý ráta s tým, že Británia by zostala v colnej únii s EÚ aj po prechodnom období, by stále znamenal, že krajina bude chudobnejšia o 70 mld. GBP ročne.

Iný scenár podporovaný niektorými stúpencami brexitu, ktorý by znamenal "riadený odchod z EÚ bez dohody" by viedol k tomu, že Veľká Británia by bola ročne chudobnejšia o 140 mld. GBP.

Viac k témam: brexit, Európska únia, kampaň People's Vote (Voľba ľudu), NIESR Národný inštitút pre ekonomický a sociálny výskum, rozpočet
Zdroj: Webnoviny.sk - Veľká Británia bude strácať pre brexit desiatky miliárd libier ročne, vypočítal britský inštitút © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.