Nedeľa, 5. máj 2024
Mimoriadne správy

Väčšina Slovákov má základnú znalosť finančných produktov

 Webnoviny  22. január 2017  423  
Väčšina Slovákov má základnú znalosť finančných produktov

Problémy so splácaním svojich záväzkov má na Slovensku podľa prieskumu okolo 36 % ľudí.

BRATISLAVA 22. januára (WebNoviny.sk) - Svoju znalosť finančných produktov hodnotí ako základnú 57 % Slovákov. Ako ďalej vyplynulo z prieskumu spoločnosti Millward Brown pre firmu Kruk, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov, štyri percentá opýtaných Slovákov sa v ponukách bánk a ďalších finančných inštitúcií nevyznajú a potrebujú pomoc s vysvetlením ich podmienok. Viac ako tretina Slovákov sa potom plne spolieha na svoje znalosti v oblasti bežných a sporiacich účtov, poistiek, pôžičiek, či investícií.

Problémy so splácaním svojich záväzkov má na Slovensku podľa prieskumu okolo 36 % ľudí. Najčastejšie ide o omeškanie so splátkami rádovo o niekoľko dní. Výnimkou nie sú ale ani nezaplatené účty, ktoré sú po splatnosti niekoľko mesiacov či rokov. Do tejto kategórie spadajú zhruba 4 % respondentov. Zatiaľ čo muži sú najčastejšie v omeškaní so splátkami úverov a bankových pôžičiek, ženy majú problémy i s platením účtov za mobilné telefóny a so splátkami pôžičiek od rodiny a priateľov.

Každý štvrtý Slovák by v prípade platobnej neschopnosti použil predovšetkým svoje úspory. Každý piaty Slovák by informoval svojho veriteľa o svojej finančnej situácii a snažil by sa dohodnúť úpravu výšky splátok podľa svojich súčasných možností. Devätnásť percent respondentov by vyhľadalo pomoc u rodiny alebo priateľov. Na úspory sa spoliehajú predovšetkým muži, ženy vidia riešenie i v znížení svojich výdavkov.


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.