Sobota, 18. máj 2024
Slnečno  14,4 °C
Mimoriadne správy

V trnavskej automobilke PSA hrozí ostrý štrajk, návrh od sprostredkovateľa sa odborom nepáči

 Webnoviny  10. máj 2018  378  
V trnavskej automobilke PSA hrozí ostrý štrajk, návrh od sprostredkovateľa sa odborom nepáči

BRATISLAVA 10. mája (WebNoviny.sk) - Základná odborová organizácia OZ KOVO v trnavskej automobilke vyhlási v piatok ráno štrajkovú pohotovosť, keďže ani druhé rokovanie so sprostredkovateľom neprinieslo dohodu medzi odbormi a zamestnávateľom PCA Slovakia o zvýšení platov.

Sprostredkovateľ v stredu obom stranám na stretnutí predložil svoj návrh, ktorý predstavoval navýšenie základných miezd všetkých zamestnancov o 53 eur.

Návrh sprostredkovateľa odmietli


Odbory však vo štvrtok na zasadnutí svojho výboru návrh sprostredkovateľa odmietli s odôvodnením, že zvýšenie základných miezd nie je postačujúce. Informoval o tom podpredseda ZO OZ KOVO PCAS František Gajdoš v tlačovej správe.

Odporúčame:
Spor medzi trnavskou automobilkou a odbormi bude riešiť sprostredkovateľ, hrozí aj ostrý štrajk

„Opätovne sa poverený sprostredkovateľ samostatne stretol so zástupcami zamestnancov aj zamestnávateľa, kde sa informoval, či niektorá zo strán nemá vlastný návrh, ktorý by ich priblížil k dohode. Keďže sa tak nestalo, požiadal o spoločné stretnutie, kde predstavil svoj návrh, ktorý hovorí o navýšení základných miezd všetkých zamestnancov o 53 eur,“ vysvetlil Gajdoš.

Podpredseda odborovej organizácie v trnavskej automobilke ocenil prácu sprostredkovateľa, no predložené navýšenie platov spolu s odbormi odmietol.

Nepostačujúce zvýšenie základných miezd


„Odborová organizácia oceňuje enormnú snahu sprostredkovateľa o nájdenie kompromisu, avšak na štvrtkovom zasadnutí výboru ZO OZ KOVO PCAS tento kompromis odmietla s odôvodnením, že navrhované zvýšenie základných miezd nie je postačujúce,“ pokračoval Gajdoš.

Odborová organizácia podľa medializovaných informácií požaduje navýšenie miezd na úrovni 10 % pre všetkých zamestnancov, naopak trnavská automobilka ako zamestnávateľ ponúka na základe poslednej ponuky celkové priemerné zvýšenie miezd o 6,8 %.

Hlasovanie o ostrom štrajku


„Odborári sú ochotní využiť čas, kým sa naplní 30-dňová lehota na konanie pred sprostredkovateľom, ktorá končí 24. mája 2018, aby o jeho návrhu ešte rokovali, avšak pokiaľ k tomuto termínu nepríde k dohode, bude okamžite začaté hlasovanie o prípadnom ostrom štrajku,“ dodal František Gajdoš.

“My ako zamestnávateľ si chceme návrh kompromisu určite preštudovať a zaoberať sa ním, náš sociálny partner kompromis rovno odmietol,” uviedla v reakcii automobilka Groupe PSA Slovakia. Cieľom rokovania je podľa automobilky dohoda a podpísanie kolektívnej zmluvy, nie štrajková pohotovosť. “Vôľa rokovať tu z našej strany rozhodne je,” uviedla automobilka. Vyjednávanie trvá už takmer 10 mesiacov, od 28. júla 2017, kedy zamestnávateľ poslal návrh kolektívnej zmluvy.

 

 

Viac k témam: automobilový priemysel, OZ KOVO, PSA Peugeot Citroën Slovakia, štrajk
Zdroj: Webnoviny.sk - V trnavskej automobilke PSA hrozí ostrý štrajk, návrh od sprostredkovateľa sa odborom nepáči © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.