Utorok, 23. apríl 2024
Mimoriadne správy

V Kežmarku bude závod na výrobu automobilových dielov, základný kameň poklepal aj Pellegrini

 Webnoviny  23. jún 2018  329  
V Kežmarku bude závod na výrobu automobilových dielov, základný kameň poklepal aj Pellegrini

BRATISLAVA 23. júna (WebNoviny.sk) - Majiteľ švajčiarskej spoločnosti Mubea Thomas Muhr, premiér Peter Pellegrini, minister hospodárstva Peter Žiga a primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák v sobotu slávnostne poklepali základný kameň pri príležitosti oficiálneho začiatku výstavby nového závodu na výrobu automobilových dielov v priemyselnom parku v Kežmarku.

Ako ďalej agentúru SITA informovali z odboru komunikácie ministerstva hospodárstva, investícia má dosiahnuť 51 miliónov eur a spoločnosť požiadala vládu o investičnú pomoc vo výške takmer 15 miliónov eur. Kežmarok spolu so susednými okresmi Sabinov a Levoča patria k najmenej rozvinutým okresom. Investovanie do týchto regiónov podporuje aj vláda, ktorá má prioritu znižovať regionálne rozdiely.

Investícia do výroby


„Investíciu spoločnosti Mubea v Kežmarku považujem za významný úspech v snahe o znižovanie regionálnych rozdielov," vyhlásil Peter Pellegrini. Podľa šéfa vládneho kabinetu je nepochybné, že „vytvorenie viac ako 500 pracovných miest a ďalších, ktoré vzniknú v nadväznosti na túto investíciu, bude pre mesto Kežmarok, celý tento okres, ale aj susedné okresy predstavovať významný impulz.“

Odporúčame:
Vnútroštátne kontroly podľa Pellegriniho popierajú Schengen, stretnutia s farmármi sa nebojí

Príchod tejto spoločnosti podľa ministra hospodárstva Petra Žigu spĺňa všetky kritériá novej filozofie poskytovania investičnej podpory na Slovensku. „Ide o investíciu do výroby, ale aj činností s vyššou pridanou hodnotou a zároveň do jedného z najmenej rozvinutých okresov," uviedol Žiga.

Pripomenul, že práve v Kežmarku bola jedna z prvých výjazdových vlád, na ktorej sa hovorilo o nevyhnutnosti príchodu investorov do najmenej rozvinutých regiónov a dnešným dňom sa tento prísľub pre Kežmarok stáva realitou.

Výrobky na export


Švajčiarska spoločnosti Mubea Engineering AG plánuje v Kežmarku postaviť nový závod na výrobu automobilových a náhradných dielov, inžinierske centrum a centrum na náhradné diely. Pôjde o investíciu vo výške 51 miliónov eur, ktorá rozložia na obdobie rokov 2018 - 2023.

Odporúčame:
SaS vyzýva premiéra Pellegriniho, aby sa v Bruseli aktívne zapojil do diskusie o migračnej kríze

Od roku 2015, kedy vstúpil do platnosti zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov, ide o najväčšiu investíciu do jedného z najmenej rozvinutých okresov. Spoločnosť požiadala vládu o investičnú pomoc takmer 15 miliónov eur.

Začiatok výroby plánujú v prvej polovici budúceho roka. V roku 2025, kedy sa počíta s využitím plnej kapacity výroby, by mal kežmarský závod ročne vyrábať 24 miliónov liniek stabilizátora a 30 miliónov automobilových svoriek. Na export v rámci Európskej únie bude určených sto percent kapacity výroby, čo bude mať pozitívny vplyv na obchodnú bilanciu Slovenska.

Viac k témam: Kežmarok, Ministerstvo hospodárstva SR, Peter Pellegrini, Peter Žiga
Zdroj: Webnoviny.sk - V Kežmarku bude závod na výrobu automobilových dielov, základný kameň poklepal aj Pellegrini © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.