Piatok, 3. máj 2024
Mimoriadne správy

V Albánsku otvorili prvú spoplatnenú cestu, nedošlo k žiadnemu násiliu

 Webnoviny  17. september 2018  316  
V Albánsku otvorili prvú spoplatnenú cestu, nedošlo k žiadnemu násiliu

TIRANA 17. septembra (WebNoviny.sk) - V Albánsku opätovne otvorili prvú spoplatnenú cestu v krajine, ktorá vedie z hraničného priechodu s Kosovom Morine na severovýchode krajiny do mesta Milot neďaleko pobrežia Jadranského mora a meria 110 kilometrov.

Odporúčame:
Albánsko postihli dve zemetrasenia a zničili desiatky budov, otrasy cítili v Kosove či Macedónsku

Jej prvé otvorenie, o ktoré sa albánska diaľničná spoločnosť pokúsila koncom marca, vyústilo do násilných stretov s demonštrantmi, ktorí so spoplatnením cesty nesúhlasia. Pôvodne pokojná demonštrácia vtedy prerástla do násilného chaosu, počas ktorého demonštranti palicami rozbíjali čerstvo inštalované platobné automaty a podpaľovali ich.

Nižšia cena mýta


Druhý pokus o otvorenie spoplatnenej cesty na tomto úseku sa už zaobišiel bez násilností, informujú albánske médiá.

Odporúčame:
Katolícki biskupi, Albánsko a Írsko si rozdelia migrantov, Conteho hnevá nedostatok solidarity

Odporcovia zavedenia mýta pôvodne požadovali, aby sa jeho cena aspoň znížila z piatich na jedno euro. Podľa kompromisného riešenia tu bude nakoniec mýtne stáť pre vodičov zo zahraničia od 2,50 po 22,50 podľa typu vozidla, zatiaľ čo pre domácich bude lacnejšie.

Viac k témam: mýto, protesty, prvá spoplatená cesta
Zdroj: Webnoviny.sk - V Albánsku otvorili prvú spoplatnenú cestu, nedošlo k žiadnemu násiliu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.