Štvrtok, 28. marec 2024
Mimoriadne správy

USA zavedú clá na tovary z Európskej únie, rozhodnutie schválila aj Svetová obchodná organizácia

 Webnoviny  14. október 2019  439  
USA zavedú clá na tovary z Európskej únie, rozhodnutie schválila aj Svetová obchodná organizácia

14.10.2019 (Webnoviny.sk) - Svetová obchodná organizácia (WTO) v pondelok formálne potvrdila právo USA zaviesť clá na tovary z EÚ v hodnote do 7,5 mld. USD. Washington tým môže kompenzovať dopady subvencií, ktoré únia poskytla výrobcovi lietadiel Airbus a WTO ich označila za nelegálne.

Rozhodnutie WTO oznámila pôvodne už 2. októbra. Zvrátiť ho mohol teoreticky panel WTO pre riešenie sporov, s čím by však museli v pondelok súhlasiť všetky zúčastnené strany vrátane USA, uviedla agentúra AP. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa už skôr oznámila, že clá plánuje zaviesť k 18. októbru.

Rozhodnutím WTO o rekordnej hodnote tovarov, na ktorú doteraz povolila uvaliť clá, sa dlhodobý transatlantický spor nekončí. Očakáva sa, že WTO na budúci rok rozhodne, aké clá môže uvaliť EÚ na americké tovary po tom, ako v inom spore obchodná organizácia rozhodla v neprospech amerického producenta lietadiel Boeing.

(1 EUR = 1,1043 USD)

Viac k témam: Airbus, americký prezident, clá USA
Zdroj: Webnoviny.sk - USA zavedú clá na tovary z Európskej únie, rozhodnutie schválila aj Svetová obchodná organizácia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.