Piatok, 3. máj 2024
Zamračené  15 °C
Mimoriadne správy

USA musia zrušiť časť sankcií voči Iránu, rozkázal to Medzinárodný súdny dvor

 Webnoviny   3. október 2018  317  
USA musia zrušiť časť sankcií voči Iránu, rozkázal to Medzinárodný súdny dvor

HAAG 3. októbra (WebNoviny.sk) – Spojené štáty americké musia zrušiť sankcie proti Iránu, ktoré sa týkajú humanitárnych tovarov a produktov súvisiacich s bezpečnosťou leteckej dopravy. Rozhodol o tom v stredu Medzinárodný súdny dvor (ICJ).

Washington musí odstrániť akékoľvek prekážky vyplývajúce z obnovenia sankcií, ktoré bránia vyvážať do Iránu lieky a zdravotnícke zariadenia, potraviny a poľnohospodárske komodity a náhradné diely a vybavenie potrebné pre bezpečnosť civilnej leteckej dopravy, uviedol najvyšší súdny tribunál OSN. Podľa agentúry AP možno očakávať že USA sa proti rozhodnutiu odvolajú.

Ekonomické sankcie voči Iránu obnovili USA v auguste, tri mesiace po tom, čo Washington odstúpil od medzinárodnej dohody obmedzujúcej jadrové aktivity Teheránu. Irán krok USA napadol v júli podaním sťažnosti na ICJ.

Prvý súbor obnovených sankcií sa týka finančných transakcií v dolároch, iránskeho automobilového sektora, nákupov komerčných lietadiel a kovov vrátane zlata. Druhý súbor sankcií zameraných na iránsky ropný sektor a centrálnu banku sa má opätovne uplatniť začiatkom novembra.

Viac k témam: ICJ Medzinárodný súdny dvor, sankcie proti Iránu
Zdroj: Webnoviny.sk - USA musia zrušiť časť sankcií voči Iránu, rozkázal to Medzinárodný súdny dvor © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.