Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

Úrad pre reguláciu hazardu začína postupne fungovať, už má šesť regionálnych pracovísk

 Webnoviny   5. jún 2019  309  
Úrad pre reguláciu hazardu začína postupne fungovať, už má šesť regionálnych pracovísk

BRATISLAVA 5. júna (WebNoviny.sk) - Hazardné hry na Slovensku od začiatku júna definitívne podliehajú regulácii nového úradu. Hoci totiž Úrad pre reguláciu hazardných hier formálne vznikol v marci, výkonné kompetencie preberá až od 1. júna tohto roka.

A aj keď zatiaľ nevydal žiadne rozhodnutie vo veci licencií, zamestnáva už takmer 80 ľudí, má už prenajaté kancelárske priestory v centre Bratislavy a zriadených šesť regionálnych pracovísk.

Zabezpečili si desiatky počítačov


Generálnym riaditeľom úradu sa ešte v marci po vymenovaní vtedajším ministrom Petrom Kažimírom stal Marek Lendacký, ktorý predtým pôsobil v riadiacich pozíciách pre rezorty financií a práce a neskôr v Slovenskej pošte.

Fungovanie nového úradu sa tak zabezpečuje aj v materiálnej a prevádzkovej oblasti. Úrad si totiž okrem spomínaného šesťročného prenájmu kancelárskych priestorov v centre Bratislavy za viac ako milión eur zabezpečil napríklad aj 130 prenosných počítačov a príslušenstva za takmer 200-tisíc eur od spoločnosti Gratex International.

Okrem Bratislavy pritom zriadil regionálne pracoviská, ktoré zabezpečujú výkon dozoru na mieste a vyhľadávaciu činnosť, v Nitre, Banskej Bystrici, Žiline, Prešove a v Košiciach.

Zamestnancov preradili z ministerstva


Aktuálne pritom Úrad pre reguláciu hazardných hier zamestnáva 78 ľudí. Ako pre agentúru SITA uviedol rezort financií, takmer všetci boli preradení z Ministerstva financií SR, Finančného riaditeľstva SR a jeho daňových úradov a predtým vykonávali agendu hazardných hier.

Celkovo by mal mať úrad podľa ministerstva 117 zamestnancov. Rozpočet nového úradu je v roku 2019 na úrovni 6,7 mil. eur, v nasledujúcich troch rokoch by to malo byť necelých 6 mil. eur ročne.

Ministerstvo financií však pripomína, že činnosť úradu budú financovať priamo prevádzkovatelia hazardných hier z osobitného príspevku na financovanie úradu.

Udeľuje licencie aj sankcie


Kompetencie na nový úrad však podľa rezortu financií prechádzajú postupne, čo súvisí s nevyhnutnosťou ukončenia činností v inštitúciách, ktoré predtým zabezpečovali výkon štátnej správy v oblasti hazardných hier. Výkon dozoru nad prevádzkovaním hazardných hier je tak podľa ministerstva nepretržite zabezpečený v maximálnej miere.

Úrad pre reguláciu hazardných hier pritom zjednocuje kompetencie pre oblasť regulácie a dozoru nad hazardnými hrami doteraz rozdelené medzi ministerstvo financií, obce a finančnú správu. Ide najmä o udeľovanie licencií, výkon dozoru, ukladanie sankcií, správu odvodov a príspevkov.

Úrad má zároveň spolupracovať s príslušnými autoritami v oblasti boja proti legalizácii príjmov z trestnej činnosti v oblasti hazardných hier, aktívne vystupovať pri ochrane proti manipulačným praktikám v oblasti hier a stávok a spolupracovať s inštitúciami pôsobiacimi v oblasti prevencie vzniku patologických javov spojených s hazardnými hrami, ako aj spolupracovať so zahraničnými regulátormi. Významnou súčasťou činnosti úradu je zavedenie pravidiel na ochranu spotrebiteľa, najmä v rámci systému zodpovedného hrania.

Viac k témam: hazard, Úrad pre reguláciu hazardných hier
Zdroj: Webnoviny.sk - Úrad pre reguláciu hazardu začína postupne fungovať, už má šesť regionálnych pracovísk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.