Sobota, 27. apríl 2024
Slnečno  16,5 °C
Mimoriadne správy

Únia miest Slovenska súhlasí s vyplatením 54 miliónov eur, teraz je alfou a omegou budúcoročný rozpočet

 Webnoviny  21. august 2023  174  
Únia miest Slovenska súhlasí s vyplatením 54 miliónov eur, teraz je alfou a omegou budúcoročný rozpočet

21.8.2023 (SITA.sk) - Únia miest Slovenska (ÚMS) súhlasí s návrhom vlády na finančnú kompenzáciu miest vo výške 54 miliónov eur podľa dohodnutého kľúča, ktorý považuje za solidárny najmä pre menšie mestá a obce.

Zlepšenie finančnej situácie


Skonštatovala to vo svojom stanovisku po online rokovaní republikovej rady, ktorého hlavnou témou boli návrhy vlády na finančnú kompenzáciu samospráv. Zástupcom miest a obcí ich ponúkol premiér Ľudovít Ódor ako riešenie pre zlepšenie ich finančnej situácie.

Mestá privítali a odsúhlasili aj predložený návrh na odpustenie covidových pôžičiek, čo je pre výdavkovú časť ich rozpočtu kľúčové.

V pondelok budeme naše stanovisko tlmočiť vláde, ako bolo dohodnuté na poslednom spoločnom rokovaní s premiérom. V aktuálnej situácii sme našli dohodu, pre nás je dobrá správa najmä odpustenie covidových pôžičiek,“ zhodnotil prezident ÚMS Richard Rybníček.

Kľúčový je budúcoročný rozpočet


Verí, že od septembra budú rokovať aj o ďalšej kľúčovej téme - rozpočte na budúci rok. Zdôraznil, že zostavenie rozpočtu na rok 2024 je pre mestá alfou a omegou, pretože od neho bude závisieť, či a ako dokážu zvládnuť nasledujúci náročný rok.

Únia miest naďalej pokračuje v rokovaniach s jednotlivými rezortmi a snaží sa hľadať riešenia, ktoré pomôžu slovenským mestám znížiť svoje výdavky v nasledujúcich rokoch.

Viac k témam: Finančná pomoc, Premiér Slovenskej republiky, Rozpočet, Samosprávy
Zdroj: SITA.sk - Únia miest Slovenska súhlasí s vyplatením 54 miliónov eur, teraz je alfou a omegou budúcoročný rozpočet © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.