Streda, 4. september 2024
Slnečno  28,5 °C
Mimoriadne správy

Ukrajina má miliardové straty pre tieňový obchod s cigaretami, za peniaze mohla kúpiť 30 stíhačiek F-16

 Webnoviny  27. august 2024  119  
Ukrajina má miliardové straty pre tieňový obchod s cigaretami, za peniaze mohla kúpiť 30 stíhačiek F-16

27.8.2024 (SITA.sk) - Tieňový obchod s tabakovými výrobkami na Ukrajine spôsobuje rozpočtu krajiny miliardové straty. Konštatuje sa to v správe Americkej obchodnej komory na Ukrajine (ACC), informuje portál biz.censor.net.

„Straty štátneho rozpočtu z nelegálnych trhov v rôznych odvetviach hospodárstva sú obrovské. Len tieňový obchod s tabakovými výrobkami viedol v rokoch 2022 a 23 k rozpočtovým stratám vo výške 42,5 miliardy hrivien (viac ako 1 miliarda dolárov). Za tieto prostriedky by bolo možné kúpiť 30 stíhačiek F-16, ktoré sú kriticky potrebné na ochranu oblohy nad Ukrajinou," uviedla ACC.

Napriek poklesu je úroveň stále vysoká


Okrem toho odstránenie tieňových trhov by podľa komory zabezpečilo na Ukrajine rovnaké podmienky pre podnikanie a zvýšilo by jej investičnú atraktivitu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine


Zo štúdie spoločnosti Kantar Ukraine vyplýva, že v prvom kvartáli tohto roka celkový podiel nelegálneho obchodu s tabakovými výrobkami na Ukrajine sa znížil na 19,1 percenta z úrovne 25,7 percenta v závere roku 2023.

Aj táto úroveň je však vysoká, keďže ročné rozpočtové straty sa odhadujú na 24 miliárd hrivien a objem trhu s nelegálnymi cigaretami na Ukrajine na 7 miliárd kusov. Na porovnanie, napríklad v Poľsku tvoria nelegálne cigarety len 4,2 percenta trhu.

Posilnenie štátnej kontroly


Redukcia trhu s nelegálne vyrobenými cigaretami môže súvisieť s posilnením štátnej kontroly predaja. Napríklad v polovici mája vykonali súčasne 24 prehliadok v továrňach a skladoch štyroch výrobcov cigariet, ktorí sú podozriví z nelegálnej výroby tabakových výrobkov a ich ďalšieho predaja na Ukrajine a v krajinách EÚ.

Pri prehliadkach vyšetrovatelia objavili viac ako 1 milión balení cigariet bez kolkov na spotrebnú daň, poznamenáva biz.censor.net.

Ukrajina je podľa štúdie spoločnosti KPMG druhým najväčším trhom s nelegálnym tabakom v Európe, hneď za Francúzskom, a nezákonné aktivity majú vplyv aj na vnútorný trh únie. Značka Compliment je najrozšírenejšiu nelegálnou značkou v Európe a patrí medzi najpoužívanejšie značky nelegálnych cigariet v Poľsku, Slovinsku aj na Slovensku.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v auguste 2024 (fotografie)

Viac k témam: ekonomické straty, Štúdia, Tabakové výrobky
Zdroj: SITA.sk - Ukrajina má miliardové straty pre tieňový obchod s cigaretami, za peniaze mohla kúpiť 30 stíhačiek F-16 © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.