Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Údržbu stíhačiek F-16 by mohli podľa Pellegriniho robiť v Trenčíne a bola by to výhra pre všetkých

 Webnoviny   3. máj 2019  242  
Údržbu stíhačiek F-16 by mohli podľa Pellegriniho robiť v Trenčíne a bola by to výhra pre všetkých

WASHINGTON D.C. 3. mája (WebNoviny.sk) - Údržba amerických stíhačiek by sa mohla robiť v Leteckých opravovniach Trenčín. Po rokovaniach s predstaviteľmi amerických firiem o tom hovoril premiér Peter Pellegrini.

Na stretnutí spoločností, ktoré pôsobia na Slovensku, boli aj zástupcovia Lockheed Martin. Práve táto firma vyrába stíhačky F-16, ktoré si Slovensko od USA objednalo.

Dokončenie rozbehnutých projektov


Okrem toho premiér povedal, že Slovensko musí dokončiť rozbehnuté projekty, o nových investíciách v oblasti obrany nerokuje.

„Začínajú sa negociácie s Leteckými opravovňami Trenčín o tom, ako by mohla vyzerať technická spolupráca na údržbe stíhačiek. Časť peňazí, ktoré sme investovali do nákupu týchto strojov, by sme tak dostali naspäť. V Trenčíne by zabezpečovali servis a opravy stíhačiek, čo by bola výhra pre všetkých zúčastnených,“ povedal premiér na margo rokovania so zástupcami Lockeed Martin a ďalších amerických firiem.

Nákup za 1,6 miliardy eur


Slovensko si od Spojených štátov objednalo 14 kusov amerických F-16 Block 70/72. Prvé kusy by mali prísť na prelome rokov 2022 a 2023. Nahradia tak poruchové ruské Migy. Bude to stáť zhruba 1,6 miliardy eur.

Na otázku, či je možné, že Slovensko bude pokračovať v obranných obchodoch, Pellegrini odpovedal, že Slovensko je malá ekonomika a musí najprv dokončiť tie obchody, ktoré má.

Ide nielen o stíhačky, ale aj vrtuľníky Black Hawk. Slovensko si ich objednalo deväť, zatiaľ ich má k dispozícii štyri. Posledné dva kusy dorazili ešte v roku 2018. Nové vrtuľníky vyšli na zhruba 260 miliónov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Premiér Peter Pellegrini a jeho návšteva USA aj stretnutie s Donaldom Trumpom

Viac k témam: premiér Slovenskej republiky, stíhačky F-16 Block 70/72, stíhačky MiG-29
Zdroj: Webnoviny.sk - Údržbu stíhačiek F-16 by mohli podľa Pellegriniho robiť v Trenčíne a bola by to výhra pre všetkých © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.